Aceasta intrebare, ce faci cand ti se strica vehicolul pe care lucrezi? este inclusa in protectia muncii predata soferilor de camioane. Raspunsul contine informatii importante care privesc toti conducatorii auto.
Nu dorim sa predam o lectie intreaga din protectia muncii pentru soferii de camioane, dar trebuie sa subliniam importanta actiunilor noastre in cazul unei defectiuni a vehicolului.
Trebuie sa plecam de la ideea ca participarea la trafic necesita o responsabilitate mare din partea soferului. El este responsabil atat pentru viata lui, a vehicolul din dotare cat si pentru viata celorlalti participanti la trafic.
Orice greseala ar putea sa provoace accidente si daune atat masinii cat si incarcaturii. Tocmai de aceea este atat de important ca vehicolul sa fie in cea mai buna stare posibila atunci cand porneste la drum.
Verificarea camionului din toate punctele de vedere, inainte de deplasare este obligatorie. La fel ar trebui sa fie si cu repararea defectiunilor inainte de pornire.
Din pacate fiecare firma are strategia personala de reparatii care nu corespunde intotdeauna cu ceea ce ar trebui sa fie. Ideal ar fi ca in momentul in care identifici o defectiune sa o si reparari imediat.
Sunt insa multi cei care ignora semnalele de defectiune care nu par foarte importante si circula in continuare sa mai scoata ceva bani. La aceasta problema contribuie chiar si soferii de camioane care de cele mai multe ori castiga doar cand sunt pe drum.
Astfel merg pe drumuri in continuare fara sa se gandeasca la ceea ce se poate intampla in cazul unei defectiuni serioase.
Multi repara doar defectiunile mari, dupa ce deja semnalele acestora sunt vizibile si nu mai pot fi ignorate. Aceste defectiuni mari necesita intotdeauna mai mult timp pentru reparatii.
De exemplu daca cutia de viteze nu mai functioneaza perfect, este bine sa o reparam inainte sa pornim la drum. Daca am ales din timp un service de reparatii cutii de viteze de calitate, putem apela la el pentru a rezolva problemele aparute.
Sunt multe firme care aleg sa mai faca cate o tura cu vehicolul cu probleme, si uneori mai pot faca una sau doua ture inainte ca acesta sa se strice de tot.
Problema este ca pretul reparatiei partiale este posibil sa fi fost mult mai mic decat cel al cutiei de viteze cu daune totale. Probabilitatea e mare ca piesele cu probleme sa cauzeze defectiuni si celor cu care conlucreaza.
Acest lucru inseamna ca vor trebui schimbate mult mai multe piese care nu sunt deloc ieftine. Costurile cresc cu fiecare piesa care trebuie inlocuita.
Ca raspuns la prima intrebare, la depistarea oricarei defectiuni a vehicolului, indiferent de natura acesteia, trebuie luate masuri pentru repararea ei. Doar dupa reparatii se poate porni cu masina la drum.