Ce presupune o succesiune in Romania?

Persoanele care se prezinta la Notariat Birzu pentru succesiune, au tot timpul aceleasi intrebari cu privire la etapele corecte ale unei succesiuni. Prin urmare, toate etapele ar trebui prezentate foarte clar astfel incat fiecare persoana care are nevoie de o succesiune sa le inteleaga.

Deschiderea unei succesiuni

Pentru ca mostenirea se va deschide dupa decesul unei persoane, data deschiderii sale este cea a decesului persoanei care lasa mostenirea. Dovada decesului se va face cu ajutorul unui certificat de deces sau cu o hotarare judecatoreasca declarativa in care se stipuleaza o clauza definitiva. 

Devolutiunea succesiunii sau transmisiunea succesorala

Atunci cand o persoana decedeaza, bunurile acesteia sunt transmise mostenitorilor legali sau testamentari. In cazul in care transmiterea patrimoniului este operata inca din momentului decesului, transmiterea nu are un caracter definitiv si nici obligatoriu. 

Nimeni nu are obligatia sa accepte mostenirea care se i se cuvine. Prin urmae, un mostenitor are dreptul de a alege intre a primi titlul prin acceptarea mostenirii sau sa desfiinteze titlul, renuntand la mostenire.

Partajul succesoral

Partajul succesoral este o operatiune juridica ce pune capat starii de indiviziune prin impartire in natura, sau prin echivalent, a bunurilor care se afla in indiviziune. De asemenea se poate inlocui retroactiv cota parte ideala. 

Partajul proprietatii mostenite poate fi facut amiabil, doar prin buna intelegere a mostenitorilor – asa cum se intampla cu partajul voluntar – sau pe cale judiciara, in momentul in care mostenitorii nu se inteleg asupra partii pe care o vor din mostenire. 

In cazul in care defunctul a lasat un testament, mostenitorii sai legali urmeaza sa mosteneasca in cotele ce le-au fost indicate, doar bunurile care nu au fost atribuite prin testament. Totusi, daca prin testament sau prin donatiile din timpul vietii defunctul a incalcat rezerva mostenitorilor legali, toate aceste mentiuni excesive pot fi reduse. 

De asemenea, in momentul unei adoptii pot sa existe mai multe parti la o succesiune decat s-ar astepta mostenitorii de drept, avand in vedere ca cel adoptat are drepturi egale cu fratii sai, care sunt copiii naturali ai defunctului, daca acestia exista, altfel are dreptul de a-si mosteni parintele adoptiv in cota de 100%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *