Ce sunt aceste analize markeri tumorali?

Cand un pacient este diagnosticat cu cancer, medicii doresc sa invete cat mai multe despre acesta. Prin urmare, in unele cazuri, se va recomanda analize markeri tumorali in diferite stadii de diagnostic, tratament si monitorizare post-tratament.

Ce sunt aceste analize markeri tumorali?

analize markeri tumorali

Markerii tumorali sunt substante produse de celulele canceroase sau de alte celule normale din organism sub influenta celulelor canceroase. Acesta ofera informatii despre cat de agresiv este cancerul, la ce tratament este probabil sa raspunda, daca tratamentul functioneaza sau daca tumora reapare dupa tratament.

Initial, diferite proteine ​​au fost utilizate in analize markeri tumorali care erau prezenti in cantitati mai mari decat cele normale in sange, urina, fecale, tesuturi tumorale sau alte tesuturi sau fluide corporale ale pacientilor cu cancer. In prezent, sunt utilizati un numar tot mai mare de markeri genomici, cum ar fi mutatiile genelor asociate tumorii, modelele de expresie a genelor tumorale si modificarile non-genetice ale ADN-ului tumoral.

In practica clinica, au fost identificati si utilizati multi in analize markeri tumorali, dintre care unii sunt asociati cu un singur tip de cancer, in timp ce altii sunt asociati cu diferite tipuri de cancer.

Cand se recomanda analize markeri tumorali

Alaturi de alte investigatii, analize markeri tumorali ajuta medicii sa determine daca o tumoare este canceroasa si recomanda un plan de tratament personalizat pentru acel pacient. De ce, cand si cat de des sunt efectuate aceste teste vor varia de la pacient la pacient.

Analize markeri tumorali sunt recomandate deoarece:

Ajuta la diagnosticul initial al cancerului

Nivelurile ridicate de markeri tumorali specifici pot indica un anumit tip de cancer. Cu toate acestea, markerii tumorali sunt utilizati numai impreuna cu alte teste, cum ar fi biopsia si imagistica.

Analize markeri tumorali ghideaza deciziile de tratament

Ajuta oncologii sa decida care tratament sau combinatie de tratamente este cea mai eficienta pentru un anumit tip de cancer – de exemplu, daca sa utilizeze chimioterapie sau imunoterapie; de ​​asemenea, le permite medicilor sa aleaga tipul de medicament care este cel mai bun pentru acel pacient.

Monitorizati tratamentul prin analize markeri tumorali

Evaluati cat de bine functioneaza tratamentul. Masuratorile continue inainte de inceperea tratamentului (valoarea de referinta) si in timpul tratamentului arata cum se modifica nivelurile markerilor in timp si sunt mai valoroase decat o singura masurare. De exemplu, o scadere a liniei de baza a unui marker tumoral indica faptul ca tumora raspunde la tratament, in timp ce un nivel crescut sau neschimbat poate indica ca nu raspunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *