Cum sa procedezi pentru a nu te afunda in datorii?

Cand vine vorba despre modul in care  gestionam finantele casei, nu multi dintre noi ne putem mandri ca avem cunostinte de contabilitate innascute, asa ca ni se intampla sa acumulam datorii, la un moment dat. Unii, din fericire, se confrunta doar cu datorii nu atat de mari incat sa le creeze probleme prea grave pe termen lung, altii au ghinionul de a acumula datorii semnificative, pentru care trebuie sa gaseasca urgent solutii, astfel incat consecintele neachitarii acestora in timp util, sa nu le dea toata viata peste cap.

De aceea, cel mai bine este sa evitam pe cat posibil sa ne aflam in astfel de situatii neplacute. Evident, sunt si situatii de acest tip pe care nu le putem evita, dar tine de noi cum gestionam aceste momente de criza, precum si de solutiile oferite de specialisti, vezi KRUK Romania, la care vom apela pentru ajutor.

Daca suntem in stadiul in care deocamdata nu ne confruntam cu datorii acumulate, fie ca este vorba despre credite, rate, imprumuturi de tot felul, fie la banci, la prieteni sau rude, etc., atunci  inseamna ca pana acum am reusit sa gestionam destul de bine resursele financiare si ar fi perfect daca am putea continua in acelasi mod. In schimb, daca nu ne aflam intr-o astfel de situatie fericita, iar datoriile au inceput deja sa ne afecteze linistea, sa ne aduca nopti nedormite, stari de incertitudine si teama cu privire la ce ne asteapta, atunci cu siguranta trebuie sa lasam panica si deznadejdea deoparte. Asta, pentru ca tocmai aceste stari sunt cele mai neproductive si tot ce avem de facut este sa ne calmam, sa luam aer in piept si sa gandim limpede, echilibrat.

In primul rand, trebuie sa realizam ca in situatia noastra nu este deloc recomandabil sa amanam  gasirea unei solutii. Asa ca trebuie analizata urgent si cat mai detaliat situatia financiara curenta, veniturile care ne intra in casa, atat cele lunare, cat si cele ocazionale si orice alte surse financiare de care dispunem, apoi calculul datoriilor. Daca este vorba doar despre o singura datorie maricica cu care ne confruntam, lucrurile sunt mai simple, daca este vorba despre mai multe datorii, atunci trebuie stabilita o prioritizare cat mai eficienta. De asemenea, posibilitatea reesalonarii, sustinuta de  renuntarea, macar pentru o perioada, pana ne revenim, la o serie de cheltuieli care nu sunt neaparat necesare, si o atitudine pozitiva, echilibrata, ne vor ajuta sa depasim aceasta situatie de criza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *