Supravegherea proprietatilor nu mai este de mult un lucru nou, tot mai multi oameni apeland la camerele de supraveghere pentru protejarea casei si bunurilor impotriva hotilor. Numai ca, in ultima perioada, se practica tot mai mult supravegherea si chiar urmarirea persoanelor cu ajutorul unor camere spion.
Daca in unele situatii, acest lucru este legitim, cum ar fi supravegherea persoanelor care ingrijesc copiii sau membrii neajutorati ai familiei, in alte situatii se poate face un abuz, ceea ce incalca dreptul persoanei urmarite la viata privata. De aceea, este foarte important ca cei care doresc sa foloseasca astfel de dispozitive de spionaj sa se documenteze bine inainte de a demara acest proces.
Cand este legal si cand nu utilizarea camerelor spion?
Instalarea unor camere de spionaj in locuinta proprie este legitima, mai ales in cazurile in care se doreste urmarirea persoanelor straine care patrund in casa, pentru diferite servicii. Numai ca exista si o exceptie in acest caz, care face referire la casele de inchiriat, in cazul carora instalarea unor astfel de device-uri incalca dreptul al intimitate al persoanelor care o inchiriaza.
O alta situatie in care oamenii pot lua in considerare folosirea unor camere spion, de mici dimensiuni si care pot fi mascate in aproape orice obiect din jur, este la locul de munca. Adesea, angajatorii se gandesc sa instaleze astfel de camere, mai ales atunci cand au suspiciuni cu privire la activitatea sau loialitatea unui angajat.
Desi in spatiile comune de lucru, prezenta unor camere de supraveghere este des intalnita, acestea nu pot fi montate in spatiile in care se incalca intimitatea angajatilor, cum ar fi in toalete sau vestiare. Cu toate acestea, cand vine vorba despre camere spion, o documentare amanuntita despre normele legislative cu privire la utilizarea acesteia ar trebui sa fie luata in calcul de angajator.
Chiar si cei care doresc sa supravegheze o persoana in spatiul public o poate face in conditii legale, dar publicarea acestora poate reprezenta o incalcare a drepturilor si libertatilor persoanei respective.
Prin urmare, orice achizitie de dispozitive de spionaj, in vederea utilizarii lor pentru supraveghere, ar trebui sa fie insotita si de informatii referitoare la legalitatea folosirii acestora.