Mașinile electrice vor înlocui rapid autovehiculele clasice

În ultimii ani mobilitatea a fost un subiect tot mai discutat în multe țări de pe toate continentele, dar cu toate acestea mai există încă multe provocări care trebuie îndepărtate până la transformarea obiectivelor în practică.

Mobilitatea urbană, o temă mondială de mare actualitate

Adevărul este că numărul locuitorilor orașelor crește văzând cu ochii, așa încât dacă în prezent circa 55% din locuitorii planetei locuiesc în orașe, statisticile mondiale prognostichează că numărul acestora va crește până pe la 70% spre finele lui 2050.

Așadar miliarde de oameni vor trebui să călătorească zilnic atât pentru a merge la job, cât și din diverse motive personale, iar mobilitatea urbană este pusă în fața unor provocări formidabile cu care nu s-a mai întâlnit până în prezent.

Mai trebuie precizat că și rezervele de carburanți lichizi și solizi sunt pe cale de dispariție, așa încât vrând-nevrând va trebui ca să recurgem la mașini autonome care vor merge cu energie electrică sau cu alte tipuri încă nedescoperite de combustibili, pentru că doar astfel călătoriile vor fi mai rapide, mai eficiente.

Chiar și în țara noastră, scuterele electrice nu mai reprezintă niște mijloace de deplasare individuală uimitoare, ci au început să facă parte integrantă din peisajul marilor orașe, iar autovehiculele electrice și bicicletele electrice vin și ele tare din urmă.

Românii vor trece rapid la mașinile electrice, dacă vor exista suficiente stații de alimentare

Dacă producătorii de mașini au început ca să se reprofileze și să creeze modele tot mai avansate de mașini electrice, din nefericire numărul de stații de încărcare pentru automobile electrice nu dă încă semne că va crește proporțional cu dorințele locuitorilor urbani, care își doresc să treacă de la vechile lor automobile pe bază de benzină și motorină la unele moderne, mult mai ecologice.

Totuși, având în vedere că sectorul mobilității și transporturilor este un element esențial în dezvoltarea socio-economică a oricărui oraș (în particular) și a unei țări (în general), această problemă a alimentării unor vehicule autonome cât mai eficient și în mod cât mai puțin nociv pentru mediu este o problemă de prim ordin în Europa, ca și pe alte continente ale lumii.

O mobilitate adaptată noilor realități pe care le trăim acum este esențială, așa încât specialiștii caută soluții de mobilitate mai sigure, mai eficiente și mai durabile, ceea ce se traduce inclusiv prin responsabilitatea tot mai mare a companiilor în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră și prin modurile specifice de acțiune pentru reducerea sau chiar anihilarea anumitor emisii nocive.

Autoturismele viitorului, mijloace de locomoție eco-friendly

Producerea de autovehicule electrice reprezintă principalul trend actual din industria auto și este o componentă cheie menită să aducă viitorul mai aproape de noi.

Având în vedere cunoștințele actuale, ce poate să fie mai bun decât un vehicul ecologic care utilizează electricitatea prin încărcarea sa la o stație specială și nu cu combustibil fosil (benzină, motorină sau alte tipuri de carburanți poluanți)?

Spre deosebire de mașinile hibrid pe care deja și le-au achiziționat și unii dintre români, mașinile electrice 100% chiar au un impact mult mai blând asupra mediului. Până și zgomotul motorului lipsește, deoarece producătorii au echipat mașinile cu echipamente de reducere a poluării sonore.

Dacă în materie de vehicule propriu-zise lucrurile par a fi pe calea cea bună, mai sunt încă multe de făcut cu privire la numărul de stații de încărcare pentru automobile electrice unde se pot încărca bateriile mijloacelor de locomoție respective.

După ce ele vor fi într-un număr suficient, reîncărcarea unui vehicul electric va fi o joacă de copil și se va putea face oriunde există o priză specială sau o stație de încărcare.

Până în 2025 – 2030 cu siguranță că și în România se vor schimba multe în acest domeniu și sub presiunea Uniunii Europene, care a stabilit deja directive clare în această privință.

Vrei să afli mai multe informații interesante despre cum se vor încărca mașinile electrice în viitorul apropiat? Intră acum pe site-ul volt.com.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *