Conform actului normativ publicat in Monitorul Oficial in anul 2016, prevederile legale referitoare la categoriile de cladiri ce necesita autorizatie ISU s-au modificat si includ sistemele de detectie, alarmare si avertizare la incendiu necesare pentru siguranta cladirilor, precum si documentele necesare avizarii.
Categorii de cladiri ce necesita autorizare si aviz ISU
Inainte de a incepe demersurile necesare obtinerii unui aviz ISU, persoanele interesate trebuie sa stie daca intr-adevar au nevoie de acest act si de aceasta autorizare. Conform legislatiei in vigoare, autorizarea si avizul ISU este necesar cladirilor inalte si foarte inalte, cladirilor locative cu patru etaje plus mansarda, spatiilor comerciale si de alimentatie publica, precum si spatiilor in care sunt depozitate produse inflamabile.
De asemenea, avizul ISU este necesar cladirilor de invatamant si supraveghere, garilor si autogarilor, pensiunilor si hotelurilor, sediilor autoritatilor locale si centrale si suprafetelor agrozootehnice si agroindustriale a caror suprafata depaseste 600 mp.
Sisteme de alarma, detectie si avertizare la incendiu necesare pentru siguranta cladirilor
Persoanele care se afla in situatia de a obtine autorizatia ISU au nevoie de sisteme pentru preventia si avertizarea incendiilor. Echipamentele de control si semnalizare au un rol foarte important in detectia incendiilor si au rolul de a receptiona semnalele de la detectoarele si declansatoarele manuale de alarmare conectate, determinand daca aceste semnale corespund unei situatii de alarma.
Aceste echipamente indica o conditie de alarma acustica si optica atat la nivel local, cat si la distanta si indica locul izbucnirii incendiului prin afisarea pe panoul LCD integrat. Nu in ultimul rand, aceste sisteme transmit semnalul de alarma la alte unitati de gestiune ale sistemului. Sistemele de detectare si de alarma antiincendiu trebuie sa aiba o complexitate ridicata si sa aiba capacitatea de a detecta suprafete mari si totodata de a fi integrate cu alte sisteme, precum instalatii de stingere, desfumare si detectare a gazelor nocive.
Alarmele de incendiu
Dispozitivele de alarmare de incendiu se impart in doua mari clase: cele cu buton de semnalizare manuala si detectoarele automate care sunt recomandate de specialisti pentru ca supravegheaza in permanenta si receptioneaza semnalele sau alti parametri asociati acestuia. Detectoarele automate declanseaza un semnal care este transmis catre centrala si au un timp de raspuns rapid, un consum redus de energie, o constructie simpla si sunt usor de intretinut.
Detectoare de incendiu
Detectoarele de incendiu pot fi clasificate in mai multe categorii: detectoare de fum, de flacara si de temperatura. De asemenea, aceste echipamente sunt foarte importante in orice cladire, publica sau privata care necesita aviz ISU sau nu, pentru ca pot salva bunurile importante si vietile omenesti din incinta acestor cladiri, prin detectarea din timp a oricarei activitati considerate periculoase.