Ce trebuie sa stie fiecare angajat despre protectia muncii?

Siguranta la locul de munca este disciplina de prevenire a riscurilor profesionale, al carei scop este de a pune in aplicare masuri si de a dezvolta activitatile necesare pentru prevenirea riscurilor care decurg din munca. Este un set de tehnici si proceduri care duc la eliminarea sau reducerea riscului de accidente. Un loc de munca trebuie sa respecte regulile si sa aiba conditii optime, astfel incat angajatii sa isi poata desfasura munca in cel mai bun mod posibil si cu cea mai mare siguranta.

Prioritatea sigurantei la locul de munca este prevenirea accidentelor grave si fatale la locul de munca. Daca ne uitam la statisticile din ultimele decenii, vedem ca lucratorii au parte de lucruri neplacute in munca lor, in principal cauzate din accidente de circulatie, boli cardiovasculare, caderi de la inaltime, contacte electrice, lovituri, caderi de sarcini in activitatile logistice, acces in spatii inchise fara masurile de securitate obligatorii.

Informarea este esentiala pentru protectia muncii

Indiferent de dimensiunea sau de evolutia economica a intreprinderilor, superiorii trebuie sa defineasca toate riscurile cu care se poate confrunta un angajat in exercitarea activitatilor lor profesionale, inclusiv toate amenintarile pe care le pot avea in activitati paralele cu munca (cum ar fi transportul, evenimentele sociale). Toate aceste politici si proceduri de preventie si diminuare a riscurilor aparute la locul de munca, ar trebui sa fie puse in aplicare prin manuale si ghiduri specifice, astfel incat angajatii sa fie foarte bine informati.

Urmatorul pas, fiind clar cu privire la pericolele la care sunt expusi angajatii, este ca responsabilii pentru protectie si securitate in munca sa elaboreze politici si proceduri pentru prevenirea accidentelor de munca. Aceste proceduri sunt ceea ce angajatii trebuie sa stie si sa ia in considerare pentru a se proteja de orice circumstante, cum ar fi caderea de la inaltime, lovindu-se de un mobilier, nefolosind o casca, ochelari, manusi sau cizme de siguranta in medii industriale etc.

Pentru a combate aceste accidente la locul de munca, trebuie sa luam in considerare cauza principala care le cauzeaza – factorul uman. Prin urmare, principalele instrumente de prevenire a acestora sunt formarea, informarea si aplicarea procedurilor de lucru prin care angajatorii pot reduce riscul de accidente pentru lucratorii lor.

 • Masuri de preventie

Ca masuri generale de actiune, ar trebui sa se acorde prioritate eliminarii riscurilor pentru sanatate si siguranta in activitatile care implica agenti chimici periculosi, fie prin inlocuirea agentului chimic, fie prin procesul chimic. De asemenea, se impune adoptarea unor masuri de igiena adecvate, atat personale, cat si cele care vizeaza mentinerea curateniei. Un spatiu bine organizat va fi mai putin predispus micilor accidente care pot afecta buna functionare a activitatii companiei.

 • Reducerea riscurilor

Instruirea si informarea lucratorilor cu privire la riscurile potentiale pentru sanatate, dispozitiile privind siguranta si igiena, utilizarea echipamentelor de protectie, masurile care trebuie luate in cazul unui incident, dar si pentru prevenirea acestuia, sunt lucruri esentiale pe care fiecare angajat ar trebui sa le cunoasca.

 • Riscuri fizice

Aceste riscuri pot aparea la orice loc de munca, deoarece sunt legate de locul in care se desfasoara activitatile si de conditiile lor de mediu. La randul sau, in functie de munca pe care o vor avea de facut angajatii, cum ar fi realizarea miscarilor repetitive pentru o lunga perioada de timp, deplasarea incarcaturilor foarte grele, angajatorii trebuie sa se asigure de diminuarea si reducerea pe cat posibil a riscurilor.

Cateva sfaturi de baza privind prevenirea riscurilor profesionale

Accidentele de munca pot fi cauzate de conditiile de mediu la locul de munca, cele fizice si cele care decurg din sistemul de organizare a muncii. Este de datoria tuturor angajatorilor sa ofere echipamente de protectie angajatilor, astfelꓽ

 • Protejarea ochilor de radiatiile ultraviolete;
 • Protectia mainilor atunci cand utilizati substante chimice;
 • Protectie auditiva folosind dopuri pentru urechi;
 • Protectia capului folosind casca de siguranta;
 • Folosirea hainelor potrivite impotriva frigului;
 • Protectia impotriva riscurilor solare;
 • Plan de actiune de urgenta.

Pentru a reduce incidenta si gravitatea accidentelor de munca, angajatorii trebuie sa aiba la locul de munca urmatoarele facilitati:

 • Echipament de prim ajutor;
 • Echipament individual de protectie;
 • Semne de avertizare a eventualelor pericole;
 • Toalete;
 • Protectia impotriva incendiilor;
 • Cai de evacuare;
 • Iluminat;
 • Curatarea si intretinerea spatiilor de munca.

Siguranta la locul de munca inseamna diminuarea riscurilor ce pot afecta sanatatea lucratorilor. In acest scop, specialistii in prevenirea riscurilor profesionale trebuie sa identifice, sa evalueze si sa controleze pericolele sau riscurile asociate muncii, sa promoveze activitati de formare, impreuna cu adoptarea masurilor de prevenire si evitare a acestor riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *