Deoarece companiile moderne sunt astăzi foarte complexe, managementul de vârf este susținut de un sistem ERP asistat de computer în efectuarea sarcinilor de planificare și control . În special în ceea ce privește competitivitatea, viteza cu care sunt furnizate informațiile joacă un rol din ce în ce mai important. Acest lucru poate fi realizat numai cu software inteligent și hardware puternic. Datorită capacității lor de a cartografia compania în întregime în timp util, aceste soluții ERP de planificare a resurselor întreprinderii au devenit o parte indispensabilă a practicii actuale de luare a deciziilor.
Ce este ERP?
Când vorbești despre ERP, te gândești automat la software. Mai simplu spus, Enterprise Resource Planning înseamnă mai întâi de toate să controlăm resursele disponibile în companie. Resursele includ, de exemplu:
· Capital
· Angajații
· Resurse.
Ca sarcină de top management, acestea trebuie să fie orientate tactic și strategic, desfășurate și monitorizate. În consecință, ERP înseamnă organizarea tuturor activităților administrative, dispozitive și de control ale unei companii. Obiectivele ERP sunt:
· îmbunătățirea proceselor organizaționale și a structurilor,
· adaptabilitate mai rapidă la schimbările companiei și ale pieței
· optimizarea proceselor de afaceri .
Ce este un sistem ERP?
Sistemul ERP este un sistem bazat pe IT format din soluții software care ajută conducerea să țină evidența resurselor existente și a proceselor de afaceri. Cu ajutorul sistemului ERP, este posibil să optimizezi resursele în zonele individuale ale companiei, mai exact să proiectezi,să influențezi și să te descurci eficient.
Sistemele ERP sunt programe integrate care se bazează pe gestionarea centrală a datelor. Prin urmare, fluxurile de informații în cadrul unui proces de afaceri au loc optimizat și documentat. Integrarea informațiilor și aplicațiilor în totalitate reduce timpul de transfer al diferitelor procese și facilitează organizarea proceselor de lucru în companie.
Ce domenii ale companiei sunt acoperite de un sistem ERP?
Un sistem ERP este alcătuit din diverse module, cum ar fi managementul materialelor, CRM, contabilitate financiară sau vânzări. Toți au aceeași bază de date și comunică între ei.
În mod ideal, un sistem ERP acoperă toate domeniile companiei. Dacă arunci o privire mai atentă, pe de o parte, diviziile companiei pot fi împărțite în departamente specifice , fiecare dintre care are propriile sarcini de îndeplinit. Pe de altă parte, acestea reprezintă zone transversale care oferă resurse pentru toate departamentele și domeniile specializate.
Avantajele unui sistem ERP
Sistemele ERP integrate încurajează gândirea proceselor în rândul angajaților, ceea ce simplifică colaborarea peste granițele departamentale și depășește barierele.
O soluție ERP de înaltă performanță și adecvată oferă o prezentare generală a dezvoltării actuale a companiei în orice moment și oferă managementului instrumente pentru o competitivitate sporită.
Avantajele sistemelor ERP dintr-o privire:
· Automatizare sporită pentru timpi de procesare mai mici și economii de costuri
· Timpi reduși ai proceselor
· Se evită creșterea calității datelor, concedierile și neconcordanțele
· Colaborare îmbunătățită peste granițele departamentale
· Flux optimizat de informații în companie
· Depășirea interfețelor organizaționale și tehnice.