Dormitoarele copiilor nu fac exceptie in ceea ce priveste paturile, un element esential pentru odihna lor.
Este locul in care isi creeaza visele, nu doar cele din lumea viselor, ci si cele care reprezinta un pas inainte in viata lor, in viitorul lor.
Patul, locul in care copiii tai dorm linistit pentru a-si reface energia de care au nevoie pentru a face fata fiecarei noi zile, are asupra lor o influenta mult mai mare decat ti-ai putea imagina.
Exista multe aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand alegi un pat pentru un copil.
De aceea, atunci cand amenajezi o camera pentru copii, este indicat sa tii cont de anumite aspecte care depasesc aspectul estetic.
Criterii de care sa tii cont in alegerea patului pentru copii
Ai in vedere varsta copilului! Acest criteriu este esential, intrucat paturile pentru bebelusi difera de cele pentru copiii mai mari, avand caracteristici specifice varstei.
Nu uita de marime! De regula, exista trei tipuri de marimi pentru patul unui copil – 125 x 60 cm pentru copiii intre 0-3 ani, 140 x 70 cm pentru copiii intre 3-6 ani si 170 x 90 cm pentru cei cu varsta cuprinsa intre 7-10 ani.
Salteaua reprezinta un alt element de care sa te ocupi. Aceasta trebuie sa ii ofere copilului o sustinere buna si o pozitie naturala a coloanei. Alege saltele hipoalergenice si antiacariene, pentru a elimina orice tip de risc.
Copiii trebuie sa se simta siguri atunci cand stau in pat, motiv pentru care, in functie de varsta, poti alege paturi cu protectii laterale, ce pot fi indepartate atunci cand nu mai este nevoie de ele.
Verifica, intotdeauna, si materialul din care este confectionat patul. Poti opta pentru modele din placi sau pentru paturi din lemn masiv – brad, stejar sau nuc.
Modele de paturi ideale pentru cei mici
•Patul simplu
In aceasta clasa de paturi, putem gasi mai multe subcategorii. Primul dintre acestea este patul de o persoana cu care suntem obisnuiti.
Adica, cu o saltea, o somiera, spatar si tablie; dedesubt este un spatiu gol pe care il poti folosi pentru a depozita cutii.
•Patul supraetajat
Ca si in cazul paturilor de o persoana, exista mai multe tipuri de paturi pentru copii din aceasta categorie. Patul supraetajat clasic este o structura care uneste doua paturi, unul deasupra celuilalt.
De obicei, acestea se afla la o distanta de aproximativ 80-90 de centimetri.
Desi sunt foarte practice pentru a economisi spatiu, mamele se plang adesea ca patul de sus este mai greu de facut.
De asemenea, acestea au dezavantajul de a fi oarecum periculoase pentru copiii care se misca mult in timpul somnului; o cadere de la aceasta inaltime prezinta riscuri mari.
•Paturi personalizate
In calitate de copil, fiecare element al vietii de zi cu zi poate fi un instrument de distractie si de joaca.
Acest lucru este valabil si in cazul paturilor. Daca le plac masinile, le poti achizitiona un pat in forma de masina de curse; pentru copiii pasionati de animale, poti gasi, de asemenea, modele amuzante.
De asemenea, patul cu baldachin reprezinta cadoul perfect pentru fetitele care vor sa se simta ca niste printese in camera lor!
•Paturi duble
Aceasta este o alternativa excelenta daca ai copii gemeni. Este, de asemenea, o alternativa excelenta daca fratii au pur si simplu varste similare.
Acestea consta in doua paturi de aceeasi marime, cu aceeasi forma si asezate una langa alta.
Prin simpla variatie a culorii structurii sau chiar a lenjeriei de pat, vei avea o combinatie vizuala foarte placuta, care va evidentia si paritatea dintre cei doi micuti.
Dupa cum am subliniat mai devreme, exista multe tipuri de paturi pentru copii si toate au ca scop adaptarea la diferite nevoi. Care este preferatul tau?