Reglementările care vizează întreprinderile sociale sunt prevăzute în Legea nr. 219/2015 privind economia socială.
Din perspectiva acestui act normativ desfășurarea de activități în domeniul economiei sociale se realizează prin întreprinderile sociale care sunt definite ca fiind „orice persoană juridică de drept privat care desfășoară activități în domeniul economiei sociale și care deține un atestat de întreprindere socială”.
De asemenea, Legea nr. 219/2015 instituie și conceptul de întreprindere socială de inserție care este definită ca fiind „întreprinderea socială atestată care deține marca socială”.
1. Întreprinderi sociale
Conform legii 219/2015, Articolul 8:
(1) Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin acordarea unui atestat de întreprindere socială, denumit în continuare atestat.
(2) Atestatul se acordă la solicitarea persoanelor juridice prevăzute la art. 3 pe baza actelor de înființare și funcționare.
(3) Atestatul certifică scopul social al întreprinderii sociale și conformarea acesteia la principiile enunțate la art. 4.
(4) Atestatul se acordă acelor întreprinderi sociale care prevăd în actele de înființare și funcționare respectarea cumulativă a următoarelor criterii:
- a) acționează în scop social și/sau în interesul general al comunității;
- b) alocă minimum 90% din profitul/excedentul realizat scopului social și rezervei statutare;
- c) se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;
- d) aplică principiul echității sociale față de angajați și administratori asigurând niveluri de salarizare/remunerare echitabile, între care nu pot exista diferențe care să depășească raportul de 1 la 8.
2. Întreprinderi sociale de inserție
Conform legii 219/2015, Articolul 10:
(1) Întreprinderea socială de inserție este întreprinderea socială care:
- a) are cel puțin 30% din personalul angajat sau membrii cooperatori aparținând grupului vulnerabil. Timpul de lucru cumulat al angajaților din grupuri vulnerabile trebuie să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de muncă al tuturor angajaților;
- b) are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socioprofesională a persoanelor defavorizate.
IMPORTANT
Conform legii 219/2015, Articolul 12:
Statutul de întreprindere socială de inserție se certifică prin acordarea mărcii sociale.
Ce este marca socială?
Conform legii 219/2015, Articolul 13:
(1) Marca socială cuprinde certificatul prin care se recunoaște statutul de întreprindere socială de inserție, cu o valabilitate de 3 ani de la data emiterii, precum și un element specific de identitate vizuală care se aplică în mod obligatoriu asupra produselor realizate sau lucrărilor executate ori documentelor care demonstrează prestarea unui serviciu.
Prin proiectul „Dinamism și dezvoltare urbană prin economia socială”, Cod SMIS: 313367, derulat de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC Baia Mare, se urmărește înființarea a 28 de întreprinderi sociale, care includ:
24 întreprinderi sociale de interes general 🏢
✔️ Fiecare întreprindere este finanțată cu 75.000 de euro.
✔️ Obligație privind personalul angajat: Minimum 5 persoane cu normă de lucru de cel puțin 4 ore/zi.
4 întreprinderi sociale de inserție 🤝
✔️ Fiecare întreprindere este finanțată cu 75.000 de euro.
✔️ Obligație privind personalul angajat: Minimum 4 persoane cu normă de lucru de cel puțin 4 ore/zi. Cel puțin 30% din personalul angajat sau membrii cooperatori vor aparține grupului vulnerabil.
B. Certificarea
Întreprinderile sociale trebuie să obțină un atestat din partea autorităților locale pentru a putea folosi acest statut. Certificarea implică următorii pași:
Pregătirea documentației necesare:
-
- Actul constitutiv și statutul organizației care să certifice scopul social al activității desfășurate, respectarea principiilor economiei sociale și întrunirea criteriilor prevăzute la art. 4 si art. 8 alin. (4) din Legea nr. 219/2015.
Depunerea cererii de certificare:
-
- Cererea se depune la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) în funcție de județul în care organizația își are sediul, împreună cu documentele menționate mai sus (în copii certificate pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal sau de către persoana împuternicită în acest scop).
Emiterea atestatului:
-
- Autoritățile competente (agenția de ocupare, prin compartimentul pentru economie socială) verifică documentele și conformitatea acestora cu cerințele legii, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării documentației.
- După verificarea conformității, AJOFM emite atestatul, valabil timp de 5 ani.
Obținerea mărcii sociale (în cazul în care întreprinderea socială întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a fi încadrată la categoria întreprindere socială de inserție):
-
- Marca socială certifică faptul că o întreprindere socială de inserție respectă criteriile specifice stabilite de legislație și are un impact social semnificati și poate fi solicitată ulterior atestatului.
Ce beneficii oferă atestatul de întreprindere socială?
Acces la finanțări: Permite accesarea fondurilor naționale și europene destinate economiei sociale.
Recunoaștere oficială: Demonstrează implicarea organizației în sprijinirea comunității.
Facilități fiscale: Posibilitatea de a beneficia de scutiri de taxe și impozite.
Condiții pentru menținerea statutului de întreprindere socială:
Respectarea scopului social: Activitatea trebuie să fie orientată către integrarea și sprijinirea grupurilor vulnerabile.
Reinvestirea profitului: Minimum 90% din profit trebuie alocat atingerii scopului social.
Transparența: Întocmirea anuală a rapoartelor de activitate și a situațiilor financiare cu respectarea condițiilor de formă și conținut prevăzute de normele legale aplicabile și transmiterea acestora către autoritățile competente.
Egalitatea de șanse: Promovarea echității în salarizare și în politicile interne.
Exemplul oferit de proiectul „Dinamism și dezvoltare urbană prin economia socială”, derulat de Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC subliniază impactul semnificativ al economiei sociale în dezvoltarea comunităților și sprijinirea persoanelor vulnerabile.
De menționat că toate acțiunile întreprinse prin acest proiect sunt în conformitate cu prevederile art. 9 din Regulamentul UE nr. 2021/1060 și cu prevederile art. 6 și 28 din Regulamentul UE nr. 1057/2021, atât în pregătirea, cât și în implementarea activităților asigurându-se respectarea principiilor orizontale, respectiv egalitatea de șanse (egalitate de gen, nediscriminare, accesibilitate persoane cu dizabilități, schimbări demografice), dezvoltare durabilă (poluatorul plătește, utilizarea eficientă a resurselor, reziliența la dezastre) și principiul DNSH, cât și a temelor secundare, respectiv nediscriminare, investiții în întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și contribuție la competențele și locurile de muncă verzi și la economia verde.