Analize pentru urina | Te asteptam la SYNLAB
Sistemul urinar reprezinta unul din principalele sisteme ale organismului, acesta producand, stocand si eliminand toxinele organismului prin urina. Avand in vedere ca acesta joaca un rol important in mentinerea sanatatii mediului intern si al compozitiei chimice, efectuarea seturilor de analize pentru urina trebuie sa aiba loc in mod periodic.
Mentine-ti sanatatea prin efectuarea seturilor de analize pentru urina
Sistemul urinar este alcatuit din uretra, vezica urinara, rinichi si uretrere. Cei mai importanti dintre acestia sunt rinichii, organele ce au forma unui bob de safole, de aproximativ 14 cm, localizati in zona lombara de ambele parti ale coloanei vertebrale. La nivelul acestora are loc filtrarea sangelui, dar si formarea urinei primare si cea finale, care este excretata la exterior. Prin efectuarea unor analize pentru urina vei putea sa iti menti sanatatea la un novel optim pe tot parcursul vietii.
Ureterele sunt tuburi din fibre musculare netede, iar senzatia de urinare apare, de regula, dupa ce vezica a acumulat 150 – 200 ml de urina. Vezica urinara este regula un mediu propice de dezvoltare a infectiilor, mai ales la femei.
Uretra este ultimul segment al cailor urinare prin care urina se elimina din organism la exterior. In comparatie cu femeile, unde uretra este mai scurta (aproximativ 4-5 cm) si se deschide spre vulva, la barbati este mai lunga si comunica cu glandul penian. Avand in vedere aceste aspect, femeilor li se recomanda efectuarea de analize pentru urina mai des decat la barbati.
Ce afectiuni intalnim in sistemul urinar?
Infectiile urinare sunt cauzate de agenti patogeni, bacterii sau virusuri, care intra in tractul urinar. Prin efectuarea seturilor de analize pentru urina, vei putea sa identifici daca exista astfel de afectiuni. Totusi, cele mai frecvente dintre acestea sunt:
- Cistita – este infectia vezicii urinare ce este cauzata, de obicei, de bacteria Escherichia Coli, care traverseaza din zona anusului; Aceasta apare mai des in randul fetelor datorita distantei mai mici;
- Uretrita – Aceasta este infectia uretrei si este cauzata mai ales prin contact sexual cu o persoana infectata cu bacteria Clamydia. Aceasta afecteaza atat femeile, cat si barbatii in mod egal;
- Pielonefrita – Aceasta infectie esyte localizata la nivelul rinichilor si poate sa apara ca o complicatie a unei cistite netratate, caz in care virusii din vezica urinara migreaza spre rinichi;
- Prostatita este cunoscuta drept si infectia prostatei, aceasta facandu-si simtita prezenta pe fondul infectiei cu E. Coli, mai ales in randul persoanelor cu imunitate scazuta sau in cazul persoanelor care au contactat virusuri cu transmitere sexuala.