Ar trebui sa fii proactiv in ceea ce priveste zambetul tau, periindu-ti dintii si folosind ata dentara in mod regulat. Din pacate, multor oameni le este greu sa renunte la obiceiurile proaste legate de igiena orala, ceea ce duce adesea la probleme dentare si gingivale. Din fericire, coroanele dentare reprezinta o modalitate excelenta de a-ti proteja dintii si de a imbunatati aspectul general al zambetului.
Citeste aceste cinci motive pentru care este posibil sa ai nevoie de una sau mai multe coroane dentare:
1. Ai avut un tratament de canal.
De obicei, tratamentul de canal se foloseste pentru a indeparta infectia si a salva un dinte. Din pacate, procesul slabeste semnificativ dintele, deoarece intreaga pulpa a acestuia trebuie indepartata. Acest lucru previne necesitatea unei extractii, insa dintele risca sa se rupa atunci cand este expus la presiunea mestecarii zilnice. Prin urmare, se impune plasarea unei coroane dentare dupa tratamentul canalului radicular pentru a intari dintele si a reduce riscul esecului tratamentului.
2. Ai un dinte cu o carie de dimensiuni mari.
Daca ai un dinte cu o carie foarte mare, acesta risca sa se rupa, sa se infecteze sau sa se descompuna complet. Sigur, caria trebuie indepartata, insa umplerea golului ramas cu o plomba nu este suficienta. Daca ai o plomba care acopera o buna parte din dinte, acesta este mai vulnerabil si se poate sparge acolo unde se intalnesc tesutul natural si plomba dentara. Dintele trebuie protejat, iar o coroana dentara face exact acest lucru. Practic, coroana acopera complet dintele pentru a-i conferi din nou un exterior solid. Acest lucru permite distribuirea uniforma a presiunii pe dinte.
3. Ai un dinte crapat.
Dintii se pot crapa din mai multe motive, inclusiv:
- trauma;
- descompunere;
- macinare;
- presiune extrema.
Aceasta crapatura poate deveni o slabiciune a dintelui tau si, cu cat mananci sau macini mai mult, cu atat este mai probabil sa se sparga. Daca dintele se sparge, medicul dentist poate sa iti reconstruiasca dintele, dar in functie de gradul de deteriorare, este posibil sa fie nevoie de extragerea dintelui. Daca dintele este reconstruit, vei avea nevoie de o coroana dentara pentru a preveni o viitoare deteriorare.
4. Ai smaltul dentar erodat.
Smaltul protejeaza dintele impotriva sensibilitatii si cariilor, dar periajul dur, evitarea folosirii atei dentare si o dieta bogata in zahar si acid pot determina o erodare mult prea devreme a acestuia. Din aceasta cauza, bacteriile vor patrunde cu usurinta in dinte, provocand o carie sau o infectie.
In functie de cat de mult smalt este erodat (si de locatia dintelui), medicul dentist poate recomanda una sau mai multe coroane dentare pentru a actiona ca noul smalt si pentru a proteja dintele. Daca numai dintii din fata sunt afectati, fatetele dentare pot fi o alegere mai buna, deoarece necesita mai putina indepartare a tesutului natural al dintelui.
5. Iti doresti o imbunatatire a esteticii dentare.
Nu in ultimul rand, coroanele dentare sunt deseori folosite pentru a rezolva diverse probleme cosmetice, cum ar fi: petele inestetice, fisurile smaltului, supraaglomerarea usoara, diastema (strungareata), dintii neuniformi si dintii ciobiti.