Care este perioada optima pentru a cultiva seminte de lucerna si cum se pregateste terenul inainte?
Lucerna este considerata una dintre cele mai pretioase plante de nutret, datorita ingrijirii usoare si recoltei pe care o ofera. Perioada optima pentru a cultiva seminte lucerna este considerata a fi inceputul toamnei, insa asta nu inseamna ca, daca nu ai apucat sa insamantezi terenul, trebuie sa renunti. Mai ai o sansa in primavara.
De ce e important sa cultivi lucerna?
Lucerna sau ”Regina plantelor furajere”, asa cum mai este ea numita popular, este preferata de crescatorii de animale. Aceasta este un nutret valoros si consistent. In plus, are o rezistenta crescuta la temperaturi extreme si la seceta si se regenereaza rapid dupa cosire.
In Romania, lucerna este prezenta anual pe o suprafata de peste 400.000 de hectare, atat in regiunile de campie, cat si in cele deluroase.
Cultivarea suprafetelor de teren cu seminte de lucerna, precum cele din gama www.plantmaster.ro, a devenit importanta pentru agricultori deoarece poate fi valorificata atat ca furaj pentru diverse specii de rumegatoare, insa si prin subventiile acordate din partea statului pentru cultura ei. In concluzie, lucerna este o planta care aduce un profit crescut cultivatorilor.
Cand poti cultiva seminte de lucerna pentru recolta bogata?
Asa cum spuneam si mai sus, perioada ideala pentru a cultiva seminte de lucerna este considerata a fi inceputul toamnei. Cu toate acestea, datorita temperaturilor crescute, terenurile pot fi insamantate cu lucerna pana pe la mijlocul lunii noiembrie.
Lucerna rasare la aproximativ 9-10 zile de la data semanarii, in conditiile in care umiditatea solului este optima. In caz contrar, planta va avea nevoie de un timp mai indelungat pentru a incolti si a rasari.
Temperatura medie ideala pentru insamantare este de 10 – 11,5 grade Celsius, in timp ce, pentru o cultura bogata, lucerna are nevoie de precipitatii medii anuale de 500 – 600 mm.
Fermierii prefera toamna pentru semanatul semintelor acestei plante deoarece lucerna intra mai repede in perioada de vegetatie si va creste mai repede, fapt ce va conduce la o productie mai crescuta.
In cazul in care nu ai apucat sa semeni lucerna in toamna, atunci nu e timpul pierdut. Aceasta mai poate fi pusa si la inceputul primaverii, cand temperaturile ating pragul optim. Cultivarea lucernei primavara are avantajul ca nivelul precipitatiilor este mai crescut decat in toamna. Cu toate acestea, daca alegi sa pui lucerna primavara, trebuie sa ai in vedere si aplicarea de tratamente impotriva buruienilor. Precipitatiile abundente nu vor favoriza doar dezvoltarea lucernei, ci si a ierburilor care pot innabusi dezvoltarea plantei furajere.
Cum se pregateste terenul pentru a pune seminte lucerna?
Indiferent ca alegi sa cultivi lucerna toamna sau primavara, specialistii in domeniu recomanda prepararea terenului inainte. Astfel ca, inainte de insamantare, ar fi de preferat ca terenul sa fie arat la o adancime de 20-25 de centimetri. Dupa efectuarea araturii, se recomanda maruntirea pamantului si nivelarea solului.
Semanarea se face la o adancime de 2,5 – 3,00 cm. Agronomii recomanda ca, pentru o productie crescuta, lucerna sa fie semanata in amestec cu trifoi de Alexandria.
Alege cele mai bune seminte de pe PlantMaster.ro si respecta intocmai recomandarile producatorului, in acord cu soiul de lucerna ales. Fiecare amanunt conteaza si iti influenteaza rezultatele obtinute. Respecta regulile de cultivare ale lucernei si bucura-te de o productie crescuta, in acord cu munca depusa.