Ce este sindromul de tunel carpian?
Tunelul carpian este un pasaj ingust aflat in incheietura mainii, prin care trece nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii. Partea inferioara a tunelului este formata din oasele incheieturii mainii, in timp ce partea superioara sau palmara a tunelului este definita de ligamentul carpian transvers. Tot in acest tunel mic se gasesc tendoanele responsabile de miscarea degetelor si nervul median inconjurat de lichid sinovial. Nervul median asigura sensibilitate pe fata palmara a degetului mare, aratatorului, degetului mijlociu si primei jumatati a inelarului.
Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median, care are ca rezultat amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in mana afectata.
Ce simptome provoaca sindromul de tunel carpian?
Simptomele sindromului de tunel carpian variaza de la persoana la persoana, dar aproape intotdeauna includ furnicaturi, amorteala, slabiciune si durere in mana. Durerea este de obicei accentuata noaptea, putand afecta calitatea somnului. In cazuri mai grave, aceasta neuropatie de compresie provoaca disparitia completa a sensibilitatii in degetele I-IV, amiotrofie (topirea musculaturii inervate de nervul median) si dificultati in manuirea obiectelor.
Care sunt cauzele posibile ale sindromului de tunel carpian?
Desi cauzele sindromului de tunel carpian nu se stiu inca cu exactitate, specialistii au ajuns la concluzia ca exista mai multi factori de risc asociati cu aceasta afectiune. Printre acesti factori de risc se numara:
Miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii
Inflamatia ce apare la nivelul unui tendon din tunelul carpian este cel mai frecvent factor asociat cu sindromul de tunel carpian. Aceasta inflamatie apare, de regula, din cauza suprasolicitarii incheieturii mainii, miscarilor repetitive ale mainii sau miscarii mainii folosind foarte multa forta. De aceea, locurile de munca si hobby-urile ce implica suprasolicitarea mainii sunt considerate factori de risc.
Sexul feminin
Conform statisticilor, femeile prezinta un risc de trei ori mai mare decat barbatii sa dezvolte sindrom de tunel carpian. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca femeile tind sa aiba tunelul carpian mai mic decat barbatii, dar poate fi asociat si cu retentia de lichide din cauza modificarilor hormonale.
Sarcina
Schimbarile in echilibrul fluidelor din corp ce apar in timpul sarcinii pot predispune femeile gravide sa se confrunte cu aceasta tulburare.
De cele mai multe ori, simptomele sunt bilaterale si apar in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Dupa nastere, aceste simptome vor disparea la majoritatea femeilor care dezvolta sindrom de tunel carpian provocat de sarcina.
Anumite afectiuni inflamatorii
Afectiunile ce provoaca un raspuns inflamator, cum ar fi artrita reumatoida, tind sa afecteze si mucoasa din jurul tendoanelor aflate in tunelul carpian, ducand astfel la compresia nervului median.
Anumiti factori anatomici
Persoanele care au tunelul carpian mai mic prezinta un risc mai mare de sindrom de tunel carpian. Totodata, o fractura sau o luxatie a incheieturii mainii poate modifica spatiul din tunelul carpian, cauzand o presiune prea mare asupra nervului median.
Informatii oferite cu ajutorul celor de la Bestetic.