Cate tipuri de aparat dentar exista? In ce situatii sunt folosite? Iata ce spun medicii specialisti!

Conform statisticilor de actualitate din domeniul stomatologic, aparatul dentar continua sa se mentina in topul procedeelor medicale practicate, schimbarile pozitive pe care acesta le poate aduce fiind cat se poate de evidente. Prin urmare, fiecare clinica stomatologica recunoscuta recomanda pacientilor sa apeleze la un asemenea tratament atunci cand acestia se confrunta cu o dantura stramba sau neuniforma.

Cate tipuri de aparat dentar exista si in ce situatii sunt folosite?

La momentul actual, in domeniu sunt utilizate trei tipuri de aparat dentar, fiecare dintre acestea avand situatii specifice in cadrul carora pot fi aplicate:

Aparatul dentar mobil

Acest tip de aparat isi gaseste utilizare, de regula, in tratarea problemelor dentare usoare, cu care se pot confrunta copiii, aici fiind vorba de aglomerari ale dintilor sau de anumite inconveniente cauzate de dintii de lapte. Aparatul este format dintr-o placa de material acrilat si dintr-o serie de sarme, acestea urmand sa duca la modificarea pozitiei in care se afla dintii respectivi. Aparatul ofera atat un nivel facil de intretinere, cat si o gama variata de culori, posibilitatea personalizarii fiind foarte ridicata.

Aparatul dentar fix

La momentul actual, aparatele fixe sunt cele mai des utilizate modele de pe piata, acestea putand sa trateze majoritatea problemelor cauzate de neuniformitatea dintilor. Acestea pot fi instalate sau indepartate doar prin intermediul unei lucrari stomatologice, dentistul fiind singura persoana acrediata care poate prescrie pacientului un asemenea procedeu.

Aparatul este alcatuit din asa-numitii bracketi, care trebuie sa fie cimentati pe dinti; prin acestia vor fi trecute anumite sarme, prinse cu ajutorul unor module elastice. De regula, bracketul obisnuit va fi realizat din metal, existand, totusi posibilitatea ca la proiectarea acestuia sa se apeleze pentru un alt material, mai discret.

Aparatul de tip gutiera

Acesta reprezinta singura alternativa optima pentru aparatul dentar fix, el fiind alcatuit dintr-un material plastic transparent. Totusi, un astfel de aparat poate fi prescris doar unor cazuri reduse in complexitate, precum o dantura care necesita mici corectii de aliniere. Aparatul poate fi indeparatat de catre pacient oricand simte nevoia si, implicit, permite o buna curatare a dintilor.

In concluzie, acestea sunt cele 3 tipuri de aparat dentar intalnite pe piata anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *