Ce alegi pentru invelitoarea casei tale: tigla metalica sau tigla ceramica?

Constructia unei case este o reala provocare si se intinde pe toata perioada constructiei: de la turnarea fundatiei pana la asezarea ultimei bucati de tigla. Fiecare element al casei este important, insa acoperisul are o importanta aparte din mai multe motive:

 • Este cel care intra in contact direct cu toate capriciile vremii ( soare, ninsoare, ploaie, vant, grindina);
 • Este cel care protejeaza impotriva umezelii si are un rol esential pentru confortul termic;
 • Este cel care are un impact estetic major asupra exteriorului cladirii.

Un acoperis bine realizat te scuteste de stresul unor reparatii acoperisuri costisitoare si te ajuta sa te bucuri de confort in propria locuinta.

Tigla metalica si tigla ceramica, cele mai populare solutii pentru constructia acoperisurilor

In trecut, cea mai comuna solutie pentru acoperis era tigla ceramica. Lucrurile s-au schimbat destul de mult odata cu aparitia tiglei metalice. Intre cele doua tipuri de materiale exista o competitie destul de stransa, ambele venind la pachet cu o serie de avantaje, dar si cu mai multe dezavantaje.

Tigla metalica, optiunea ideala pentru cei care isi doresc costuri mici, atat pentru montaj, cat si pentru intretinere acoperisuri

Tigla metalica este o tigla produsa in grosimi intre 0.35 si 0.6 mm, care se remarca printr-un cost mult scazut in comparatie cu cel al tiglei ceramice. Avantajele pe care le ofera sunt urmatoarele:

 • O greutate mica. Greutatea nu depaseste 5.5 kg pe metru patrat, indiferent de grosimea materialului;
 • O estetica placuta. Optiunile de culori si de forme pe care le ai atunci cand optezi pentru tigla metalica sunt numeroase;
 • O durata de viata de pana la 30 de ani. Exista si produse care rezista peste 50 de ani, insa media este de aproximativ 30 de ani. Nu se compara cu durata de viata a tiglei ceramice, insa partea buna este ca poate fi reparata cu usurinta;
 • Montaj foarte simplu, ceea ce scade costul pentru manopera;
 • Material 100% reciclabil, care poate sa fie refolosit fara a avea un impact negativ asupra mediului inconjurator.

Este adevarat ca izolatia termica a tiglei metalice nu este atat de buna precum cea a tiglei ceramice, ventilatia este deficitara si in timp se ajunge la pierderea culorii. Pentru fiecare neajuns exista solutii, insa.

Tigla ceramica, ideala pentru cei care isi doresc solutii pentru intreaga viata

Tigla ceramica are o durata de viata de peste 100 de ani si este folosita inca din cele mai vechi timpuri. Este o solutie costisitoare, insa are o multime de avantaje:

 • Ofera o foarte buna termoizolatie;
 • Nu se decoloreaza in timp;
 • Permite o foarte buna ventilatie;
 • Are un aspect placut.

Din pacate, costurile sunt mari, atat pentru material, cat si pentru mana de lucru. De asemenea, un mare neajuns este greutatea mare, care poate sa puna o presiune nejustificata pe structura.

Atat tigla ceramica cat si tigla metalica sunt solutii bune daca iti doresti un acoperis rezistent. Pentru rezultate optime insa, este bine sa alegi cu atentie si firma care se ocupa de realizarea acoperisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *