Exista foarte multe persoane care sufera de kilogramele in plus in exces si oricat de mult s-ar stradui, nu reusesc sa obtina prin sport sau prin dieta rezultatele spre care tintesc. Exista mai multi factori care duc la aceasta problema, de la imbatranire, la operatiile precedente sau chiar fluctuatii in greutate. In aceste situatii, pentru a obtine rezultate permanente, in functie de cat de disciplinat este fiecare si ce planuri are pe termen lung, exista cateva posibilitati. Pentru cei care isi doresc sa scape de surplusul de grasime si eliminarea sortului de piele de la nivelul abdomenului inferior si nu planuiesc o sarcina de exemplu, operatia de abdominoplastie este cea mai buna solutie.
Abdominoplastia consta in indepartarea surplusurilor de grasime si piele de pe abdomenul inferior sau atenuarea vergeturilor tegumentare la femei dupa nastere. Odata cu eliminarea excesului cutaneoadipos din partea inferioara a abdomenului se poate practica si plicaturarea musculaturii abdominale relaxata.
Ca orice interventie chirurgicala, si abdominoplastia presupune expunerea la o serie de riscuri. Printre acestea se pot numara: sangerarea,necroza cutanata, hematoamele postoperatoare, ttrobembolia pulmonara, tromboza venoasa periiferica si infectia. De aceea este foarte important sa discuti despre toate aceste detalii in momentul consultatiei cu medicul specialist.
Tot cu chirurgul plastician trebuie sa discuti si despre pasii pre-operatori pe care trebuie sa ii parcurgi. Se recomanda ca inainte de operatie sa nu consumi nimic si sa eviti medicamentele care pot influenta coagularea sangelui sau anticonceptionalele. De asemenea, orice tip de interventie de acest fel se recomanda in afara zilelor de menstra, iar fumatul si expunerea la soare trebuie intrerupte cu cel putin 1 luna zile inainte de operatie. Celor care doresc sa tina cura de slabire inaintea operatiei li se recomanda sa renunte, deoarece ar putea influenta durata vindecarii.
Durata unei astfel de interventii variaza intre 3 si 5 ore si operatia se efectueaza sub anestezie generala. Incizia se va face incepand de la linia suprapubiana, continuand cu linia chilotului si ajungand la crestele iliace. Dupa inlaturarea excesului de piele si de grasime se va rearanja ombilicul, iar incizia se va sutura. Dupa finalizarea operatiei se vor lasa 2 tuburi de dren timp de cateva zile.
Datorita complexitatii acestei interventii chirurgicale, pacientul va trebui sa stea internat intre 5 si 7 zile, in vederea unei supravegheri cat mai corecte. Pe durata internarii se vor administra o serie de medicamente, in asa fel incat riscurile sa fie reduse cat mai mult. In fiecare zi se va aplica un tratament si se vor administra antibiotice, analgezice si antitrombotice.
Firele vor fi extrase la 14 zile de la finalizarea operatiei, iar pacientul va fi nevoit sa poarte o burtiera timp de 1 luna din prima zi de la operatie. Primi pasi catre sport si exercitii fizice moderate vor putea fi facuti doar dupa prima luna, iar cicatricile vor disparea in timp. In cazul in care acestea nu vor disparea la un an de la operatie, atunci se poate apela la retusarea chirurgicala a acestora.
Pentru ca operatia este mai ampla, pentru recuperarea organismului si mentinerea rezultatelor pe termen lung, pacientul va trebui sa faca mai mult sport si sa tina o dieta. Cu toate acestea, pentru a ajunge la rezultatele dorite, cel mai bine este sa discuti in detaliu cu medicul de specialitate si sa ii definesti asteptarile tale, antecedentele tale medicale si medicatia pe care o urmezi la momentul actual. Fiecare dintre acesti factori poate influenta rapiditatea si stabilitatea rezultatelor obtinute.
Daca iti doresti sa afli mai multe despre ce presupune o operatie de abdominoplastie, te asteptam la Clinica de Chirurgie Estetica Zone Medical Estet din Bucuresti. Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica, cu o experienta de peste 23 ani si echipa sa de specialisti te vor indruma cu privire la urmatorii pasi si iti vor recomanda ceea ce este mai bine pentru corpul tau.