Ce este disforia de gen si cum se manifesta la copii?

Termenul “transgender” se refera la o persoana al carei sex i s-a atribuit la nastere (adica sexul atribuit de medic, pe baza organelor genitale externe) nu se potriveste cu identitatea sa de gen (adica simtul psihologic al genului). Unele persoane care sunt transgender vor experimenta “disforie de gen”, care se refera la suferinta psihologica ce rezulta dintr-o incongruenta intre sexul atribuit la nastere si identitatea de gen. Desi disforia de gen incepe adesea in copilarie, unii oameni ar putea sa nu o experimenteze decat dupa pubertate sau mult mai tarziu.

Efectele disforiei de gen pot diferi de la un copil la altul. Pentru multi copii, aceste sentimente de conflict pe care le simt le pot afecta imaginea de sine si comportamentul. Un copil cu disforie de gen poate face fata sentimentelor de disconfort modificandu-si expresia de gen, reprezentarea genului sau atribuirea de gen fata de genul atribuit la nastere, precum si schimbandu-si aspectul fizic.

Copiii care sufera de disforie de gen isi pot exprima dorinta de a fi de sex opus si pot insista asupra jucariilor, coafurilor si imbracamintei care sunt de obicei asociate cu sexul opus.

​Simptome

Simptomele disforiei de gen pot include sentimente puternice de suferinta sau disconfort fata de sexul atribuit. Printre semnele ca cineva se confrunta cu disforie de gen se numara:

  • Dorinta de a nu mai avea caracteristicile sexuale primare ale genului atribuit la nastere;
  • Dorinta de a fi tratat ca gen opus;
  • Dorinta de a avea caracteristicile primare si secundare ale identitatii lor de gen preferate;
  • Insistenta ca este un gen diferit de sexul atribuit la nastere;
  • Respingerea puternica a jucariilor, a jocurilor si a altor lucruri care sunt de obicei asociate cu sexul atribuit la nastere;
  • Purtarea de haine asociate de obicei cu sexul opus.

Copiii care sufera de disforie de gen pot exprima frecvent ca doresc sa fie de genul opus. De multe ori se simt incomod cu rolurile de gen si expresiile de gen ale sexului lor atribuit la nastere. Acest lucru se poate manifesta prin comportamente precum imbracarea in haine potrivite genului preferat, joaca cu jucarii care sunt de obicei asociate sexului opus si respingerea multor comportamente stereotipe de gen.

Disforia de gen nu este legata de orientarea sexuala a unei persoane. Persoanele care sufera de disforie de gen pot fi heterosexuale, gay, lesbiene sau bisexuale. Persoanele care simt disforie de gen pot fi, de asemenea, transgender. Cu toate acestea, este important sa recunoastem ca nu toti cei care sunt transgender se confrunta cu disforie de gen.

​Identitatea de gen vs. orientarea sexuala

De asemenea, este important sa recunoastem distinctia dintre identitatea de gen si identitatea sexuala. Identitatea de gen se refera la simtul intern al genului al unei persoane, indiferent daca aceasta este barbat sau femeie. Orientarea sexuala se refera la atractia fizica, emotionala sau romantica a unei persoane fata de alte persoane.

Unele persoane cu disforie de gen fac parte din comunitatea LGBTQ+, dar experimentarea disforiei de gen nu inseamna ca o persoana este gay, lesbiana sau bisexuala.

Pentru mai multe detalii despre disforia de gen, poti intra aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *