Oamenii nu mai au nevoie sa vaneze pentru hrana, dar exista un anumit farmec sa mananci carne proaspata de caprior sau de mistret pentru care ai muncit atat de mult sa o vanezi. De acest farmec au parte multi vanatori entuziasti care isi aduna uneltele specifice in fiecare an, din septembrie pana in februarie, cand este permisa vanatoarea.
Daca esti una dintre persoanele pasionate de acest sport, iata ce lucruri trebuie sa faci inainte de a incepe o asemenea activitate:
Citeste legislatia!
In tara noastra, vanatoarea este reglementata prin lege, mai exact prin Legea vanatorii si a protectiei fondului cinergetic nr. 407/2006 si prin Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.
Deoarece este un sport periculos atat pentru om, cat si pentru natura, va trebui sa tii cont de mai multe reguli stricte, prevazute in aceste doua legi.
Pune-ti la punct actele.
Conform legislatiei, nu ai voie sa participi la o vanatoare organizata daca nu ai urmatoarele acte la tine:
- permisul de vanatoare;
- autorizatia individuala sau colectiva de vanatoare;
- permisul pentru folosirea armelor de vanatoare;
- talonul de asigurare pentru accidente si raspundere civila.
Familiarizeaza-te cu instrumentele pe care le vei folosi in timpul vanatorii.
Acesta este un lucru destul de evident. Pentru a vana, trebuie sa ai o arma. Indiferent daca vanezi folosind o pusca, un arc sau o carabina cu luneta, fii confortabil cu arma pe care o alegi. De asemenea, asigura-te ca arma este in conformitate cu reglementarile de vanatoare si sunt in stare excelenta. Verifica daca are vreun defect si asigura-te ca functioneaza corect si ca trage drept.
Pentru a-ti imbunatati abilitatea de a trage, increderea si familiaritatea cu arma, exerseaza mult. Intra intr-un poligon de tragere si exerseaza acolo in mod regulat de la o serie de distante. Cunoaste-ti deficientele si incearca sa le imbunatatesti. Afla care sunt limitele armei tale in asa fel incat sa sti exact cand te poti si cand nu poti sa te bazezi pe ea.
Cumpara-ti un echipament complet pentru vanatoare.
In afara de armele si munitiile evidente, exista o serie de alte articole de vanatoare pe care trebuie sa le porti in rucsac, cum ar fi un cort si un sac de dormit (daca vanatoarea dureaza cateva zile), binocluri de vanatoare, un cutit de vanatoare, un walkie talkie (pentru a comunica cu ceilalti membri ai echipei de vanatori), o goarna (cu scopul de a da semnale sonore), casti, husa pentru arme si trusa pentru curatarea armei. Nu in ultimul rand, iti recomandam sa porti un costum de camuflaj, bocanci sau cizme, un tricou respirant, un polar si accesorii reflectorizante.