Perioada carantinei poate fi plictisitoare pentru copii, dacă nu aru activități care să le capteze atenția. Uneori, ideile părinților se epuizează și trebuie să diversifice timpul petrecut cu aceștia. Astfel, vă recomandăm jucării care să îi relaxeze pe cei mici și cu care se pot descurca singuri. Una dintre propunerea noastră este achiziționarea unor balansoare din lemn. Acestea sunt utile deoarece cei mici se simt în siguranță. De asemenea, majoritatea modelelor ilustrează personaje din desenele animate sau chiar animăluțele preferate. O altă jucărie utilă în această perioadă este un carusel patut. Acesta ajută la dezvoltarea emoțională, fiind compus din elemente animate care zornăie. Știm cu toții că cei mici sunt fascinați de orice sunet care se aude prin casă. Astfel, caruselele prezintă multe beneficii în evoluția copilului. Dacă aveți norocul de a locui la curte, vă recomandăm jucarii exterior copii. Acestea sunt perfecte pentru implicarea părinților în activitățile copiilor.
În această perioadă dificilă, este foarte important să trasmitem energii pozitive celor mici, care nu conștientizează situația în care ne aflăm. Astfel, chiar dacă ei desfășoară activități individuale, trebuie să continuați să comunicați cu ei, prin joc. De exemplu, în momentul în care cel mic se joacă într-un balansoar din lemn, puteți începe să învățați poezii impreună sau să faceți exerciții de recunoaștere a culorilor, numerelor sau chiar animalelor. De asemenea, când se relaxează într-un carusel, puteți povestii lucruri amuzante cu ei. Aceste activități vă aproprie de cel mic și ajută la menținerea unei relații apropiate.
Dacă există posibilitatea, vă recomandăm și jocuri care implică mișcare. Puteți organiza un mic cort în casă, cu zone de alergat și obstacole pe care să le puteți ocolii ușor. Dansul este altă metodă de a interacționa productiv cu cel mic. Poate învăța pași de dans și coregrafii simple cu părinții. Astfel, aceștia își descoperă corpului și învață să țină ritmul. S-ar putea să rămâneți surprinși de rapiditatea cu care cei mici învață coregrafiile și dacă au talent în această zonă. De asemenea, puteți chiar să compuneți cântece cu cei mici. Acelea să devină obiceiul familiei iar copilul să simtă că a realizat ceva unic, îndrumat și încurajat de părinți.
Dacă doriți să contribuiți mai mult la dezvoltarea activităților copiilor, pictatul, desenatul și coloratul sunt foarte eficiente. Acestea îi ajută la învățarea culorilor, cum să le combine între ele pentru a arăta frumos. Astfel, le este dezvoltat simțul artistic și încep ușor să distingă frumosul de urât, având argumente clare cu privire la argumentarea dacă le place ceva sau nu. Alt beneficiu al activităților menționate anterior este dezvoltarea atenției. Fiind concentrați pe a desena sau picta, învață să fie atenți la detalii și să fie meticuloși.
Toate aceste activități se pot desfășura și individual de cel mic, dar și împreună cu părinții. Recomandăm să folosiți această perioadă pentru a vă apropia mai mult de copil, fiind o perioadă benefică de a suda relația dintre voi. Printre alte lucruri pe care le veți afla despre el( cum ar fi dorințele, cum reacționează în anumite momente), veți descoperi și talente înăscute. Chiar dacă aceste lucruri nu au fost explorate până acum, poate este momentul să investiți mai mult timp la desfășurarea lor.