Ce pasi sa respecti pentru ca centrala termica sa functioneze eficient?

Intretinerea corecta si buna functionare a unei centrale termice sunt deziderate firesti pentru fiecare posesor al acestui echipament modern, menit sa ne ofere confort sporit in special in sezonul rece. Evident, nu este vorba despre o serie de actiuni complicate la care trebuie sa recurgem frecvent, ci doar de cativa pasi simpli, avand in vedere ca vorbim despre un echipament performant, care are rolul de a ne usura viata, de a ne oferi beneficii certe si in niciun caz sa ne supuna la tot felul de cazne.

Astfel, este foarte important pentru buna functionare pe termen cat mai lung a centralei termice sa apelam la specialisti, o data la doi ani, pentru verificarea tehnica, precum si la reviziile care trebuie derulate anual, pentru a se depista eventualele deficiente din sistem si pentru a le corecta din timp. Trebuie facute verificari si in ceea ce priveste presiunea in instalatie, astfel incat aceasta sa se incadreze in parametrii optimi pentru o functionare eficienta, respectiv cuprinsa intre 1,5 si 2 bar, precum si in ceea ce priveste cosurile de evacuare, ce trebuie periodic curatate.

 De asemenea, nu trebuie asteptata instalarea vremii reci pentru a derula procesul de aerisire corespunzatoare a caloriferelor prin care este furnizata caldura in locuinta. Pentru a ne bucura de costuri mai reduse si pentru a avea un control corespunzator asupra consumului de energie este recomandat sa utilizam un termostat. Tot pentru a ne bucura de tot confortul termic pe perioada rece, fara cheltuieli prea mari, este indicat sa avem locuinta izolata termic atat la interior, cat si la exterior, astfel incat sa nu se piarda din caldura furnizata de centrala termica prin intermediul unor ferestre sau usi neetanse.

Totodata, daca ne dorim o temperatura echilibrata in toate camerele din locuinta, fara fluctuatii care ne deranjeaza, putem apela la instalarea unor robineti speciali, care vor elimina aceste diferente sesizate in diferite incaperi din casa.

Un rol important il au si filtrele anti-calcar, precum si instalatiile de dedurizare, care vor elimina consecintele negative asupra functionarii centralei termice. O setare corecta a temperaturii este de asemenea importanta pentru utilizarea corecta a acestui echipament modern, respectiv cuprinsa intre 18  si 23 de grade C, in functie de preferintele personale.

Daca vom fi plecati de acasa o perioada mai indelungata, nu trebuie sa procedam la scoaterea in priza a centralei termice, ci trebuie sa activam functiile de siguranta, respectiv cea anti-inghet pe perioada de iarna si respectiv cea anti-blocare, pe perioada estivala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *