Ne aflam intr-o era digitala, in care serviciile online au devenit indispensabile pentru dezvoltarea companiilor.
Folosirea constanta a unor noi tehnologii de dezvoltare software este esentiala atat pentru fiecare organizatie comerciala, cat si pentru organizatiile de tip guvernamental.
Pentru orice business in parte, se poate crea o aplicatie software personalizata, care sa atraga cu sine noi beneficii.
De foarte multe ori ne intrebam ce presupune cu exactitate dezvoltarea unei aplicatii software pentru afacerea noastra. Ei bine, vorbim in principiu de crearea unui web-site, precum si de practicarea comertului electronic si integrarea unui sistem de tip e-payment.
Odata cu introducerea unor instrumente de o calitate superioara in activitatea unei firme, se eficientizeaza si activitatea salariatilor, deci automat vorbim si de o crestere majora a productivitatii.
Cand vorbim despre un serviciu de dezvoltare aplicatii software, ne referim la o procedura structurata, ce se bazeaza exclusiv pe solicitarea beneficiarilor.
Fiecare aplicatie software este realizata in mai multe etape, printre care se numara planificarea tuturor detaliilor, analiza cerintelor beneficiarului, proiectarea, testarea si implementarea.
In final, orice aplicatie software se mentine in cea mai buna stare de functionare, pentru a nu aparea nici o eroare de continut.
Ca in orice proiect, se respecta fiecare etapa in parte, pentru ca rezultatul sa fie cel pe masura asteptarilor.
In prima faza, cea denumita planificare, liderii de proiect analizeaza fiecare termen in parte. Aici ne referim la calcularea estimativa a costurilor de productie, intocmirea unui calendar cu principalele obiective, precum si impartirea fiecarei atributiuni membrilor echipei.
Planificarea va defini in mod cat mai clar atat domeniul de aplicare, cat si scopul acelei aplicatii software. Tot in acest moment, se stabileste cursul, pentru ca proiectul sa nu se abata de la scopul sau initial.
Orice aplicatie software este personalizata, in asa fel incat sa corespunda necesitatilor pentru care a fost creata. Spre exemplu, pentru o aplicatie de social media va fi necesara crearea unei functii de conectare cu un utilizator, iar un program de inventariere va avea implementata o functie de cautare.
Ca in oricare alt domeniu, si in domeniul IT, design-ul joaca un rol deosebit de important. In faza de proiectare, o mare atentie se acorda interfatei utilizatorului. Practic, interfata este modalitatea directa prin care viitorii clienti vor interactiona cu aplicatia software.
O atentie deosebita se va acorda si platformei pe care va rula viitoarea aplicatie, iar aici ne referim la Android, Apple, chiar si Windows sau Linux.
Securitatea este deosebit de importanta in orice domeniu de activitate. Cand facem referire la dezvoltarea aplicatiei mobile, se iau masurile necesare pentru securizarea informatiilor, se poate sa se cripteze si traficul SSL, dar de cele mai multe ori, se adopta protectia pe baza de parola.
Pentru ca aplicatia software sa functioneze cat mai bine, de cele mai multe ori se creaza un prototip. Prototipul reprezinta o versiune initiala, o idee de baza, referitoare la felul in care va arata si functiona aplicatia.
In cazul unui proiect mic, acesta poate fi conceput exclusiv de catre un singur dezvoltator, dar daca vorbim de un software de o complexitate mai mare, este nevoie de o echipa care sa isi imparta sarcinile fiecarui membru in parte.
Dupa cum bine stim, inainte de lansarea oricarei platforme, trebuie ca aceasta sa fie testata in prealabil, pentru a vedea daca functioneaza in parametri optimi. O buna parte din teste este automatizata, iar aici vorbim de testele de securitate.
Niciodata nu se omite etapa testarii, deoarece pot sa apara intarzieri in cadrul procesarii sau chiar blocarea anumitor functii.
Odata cu reducerea erorilor de pe aplicatie, creste numarul accesarilor utilizatorilor, deci vorbim si de un rating mult mai bun.
Urmeaza implementarea propriu-zisa, cand aplicatia devine disponibila pentru utilizatori. Implementarea poate fi automatizata, insa uneori este vorba de un procedeu mai complex, mai ales in cazul in care este necesara o actualizare a bazei de date dintr-o companie.
Dupa orice creare de site, incepe un nou ciclu de dezvoltare, pentru a imbunatati in mod constant functiile acestuia si pentru a asigura o experienta cat mai buna fiecarui utilizator in parte.
In prezent, o mare parte din firme si-au extins activitatea in mediul online, iar acest aspect a putut fi realizat prin folosirea instrumentelor digitale care sa atraga clientii.
Indiferent de domeniul de activitate, expunerea serviciilor in mediul online poate contribui la o crestere a profiturilor.
Adoptarea unor noi tehnologii este cheia catre succes, in vremurile in care traim. Printre strategiile de marketing ale oricarei institutii, ar trebui sa se numere si dezvoltarea unei aplicatii de tip software.
Odata cu ajungerea la un nou public tinta, se va mari considerabil si activitatea din cadrul unei companii, fie ca vorbim de o companie in plin proces de dezvoltare, sau una cu o experienta pe piata.