Intre personalitatea ta si decorul caminului tau exista o puternica legatura, care se traduce prin confort si senzatia unica de a fi „acasa”. De aceea, cand optezi pentru unul dintre numeroasele stiluri de amenajari interioare, trebuie sa ai in vedere stilul tau de viata si preferintele tale estetice.
Stilul traditional
- Este unul dintre acele stiluri de amenajari interioare care isi pastreaza farmecul odata cu trecerea timpului. Elegant si matur, stilul traditional se bazeaza pe armonie, simetrie si ordine.
- Mobilierul este confortabil, cu un design gratios, lipsit insa de ornamente excesive.
- In paleta cromatica a acestui stil decorativ regasim culori neutre si culori calde, dar si nuante intunecate de lemn.
- Stilul incorporeaza piese de mobilier si obiecte decorative din diverse perioade istorice sau cu aspect antichizat.
Opteaza pentru o canapea sau sofa intr-o culoare neutra sau o nuanta de maro (alb, negru, maro coniac, maro inchis).
Stilul modern
- Este un stil de amenajare pragmatic, in care utilitatea obiectelor primeaza.
- Mobilierul este simplu, in general cu linii drepte, fara ornamente, dar formele impresioneaza totusi prin originalitate.
- Canapelele, fotoliile si comodele au un design suplu, cu picioarele expuse.
- Mobilierul multifunctional este tipic decorurilor moderne.
- Paleta cromatica include culori neutre si culori inspirate din natura (alb, negru, crem, gri, maro, verde).
O piesa de mobilier care se regaseste frecvent in incaperile amenajate modern este scaunul cu design inedit si practic, in care liniile se curbeaza cu un scop: de exemplu, sezutul se arcuieste in jos, inlocuind picioarele.
Stilul contemporan
Deseori confundat cu stilul modern, stilul contemporan se refera la obiectele de mobilier si decor specifice perioadei actuale. Pentru ca se raporteaza intotdeauna la prezent, stilul contemporan din anii 2000 difera de cel pe care il regasim astazi in amenajarile interioare si, in plus, poate varia de la o tara la alta.
- Mobilierul contemporan seamana intr-o oarecare masura cu cel modern, dar se distinge prin unghiurile proeminente si utilizarea ingenioasa a unor materiale precum PAL-ul, polipropilena, metalul sau sticla.
- Configuratiile in spatiu deschis (livingul open space, care cuprinde bucataria si/sau holul sau chiar baia open space, inclusa in dormitor) sunt frecvent intalnite in amenajari.
Orienteaza-te catre elemente de mobilier sau decor cu aspect simplu, in culori neutre, care inglobeaza tehnologii inovatoare (de exemplu, nisteghivecedin polipropilena, dotate cu sistem de autoirigare).
Stilul minimalist
- Minimalismul ca stil de amenajare interioara vizeaza simplificarea fiecarui element al decorului. Intr-un spatiu minimalist se regaseste doar strictul necesar, in schimb lumina naturala este prezenta in abundenta.
- Paleta cromatica este neutra, mobilierul multifunctional si incapator, configuratia in plan deschis acolo unde este posibil, iar obiectele decorative lipsesc.
Opteaza pentru obiecte de mobilier cu design simplu, care surprind prin functionalitate si printr-un contrast cromatic elegant. De exemplu, unbirouminimalist negru din MDF lacuit, cu sertare intr-o nuanta deschisa de lemn, care incape cu usurinta in orice suprafata disponibila.