Ce trebuie sa stii despre inspectia masinii tale?

Un itp Cluj este un lucru de care trebuie să te interesezi. Verificarea periodică a autovehiculului, precum și respectarea termenilor în ceea ce pirveste revizia tehnică este un lucru pe care producătorii de mașini îl recomandă. În acest fel, vei putea fi sigur de faptul că mașina va fi într-o stare perfectă din punct de vedere tehnic. De asemenea, o vei putea folosi și într-o deplină siguranță.

Ce trebuie să faci la un itp Cluj?

Pentru a putea circula pe teritoriul României, mașinile trebuie să aibă ITP-ul valabil. În caz contrar, șoferii riscă amenzi usturătoare, precum și reținerea plăcuțelor de înmatriculare sau al talonului.

ITP-ul este o verificare tehnică periodică, dar și obligatorie a mașinii, această operațiune presupunând verificarea nivelului de poluare, dar și al siguranței autoturismului. Sunt mai multe acte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când faci această verificare, printre aceste acte numărându-se cartea de identitate a vehiculului, Certificatul de înmatriculare al vehiculului, actul de identitate al persoanei, precum și asigurarea RCA. Dacă proprietarul mașinii este o societate de leasing, atunci se prezintă o copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar.

Un itp Cluj are un cost variabil, acesta variind în funcție de service-ul unde mergeți să faceți această inspecție, precum și de tipul autovehiculului. Pentru un autoturism pe benzină tariful este de obicei cuprins între 120 și 130 de lei. În cazul autovehiculelor echipate cu motoare diesel, prețul poate ajunge și poate chiar și depăși suma de 150 de lei. Dacă vorbim despre microbuze sau autoturisme cu tracțiune 4×4 prețul ITP este același. Dacă deții un moped sau o motocicletă și doreșți să-i faci ITP-ul, atunci costul în acest caz variază între 80 și 100 de lei.

Primul itp Cluj se face la trei ani în cazul autoturismelor noi. În situația autoturismelor cu o vechime de până la 12 ani, revizia se face la un internal de doi ani. Pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, revizia se face o dată pe an. Excepția este făcută de vehiculele folosite în regimul de transport persoane, așa cum este și cazul taximetrelor. Acestea sunt obligate să-și facă ITP-ul odată la șase luni. Inspecția tehnică periodică se face doar în service-uri autorizate de RAR, ea fiind realizată de către specialiștii autorizați RAR.

Există și anumite tipuri de autovehicule, acestea fiind denumite autovehicule speciale. În cazul acestora, ITP-ul se efectuează doar la sediul RAR. Acest lucru se întâmplă din cauza clasei speciale din care fac parte aceste autovehicule. În această clasa intră autovehiculele de competiție, cele înscrise în Retromobil Club România, precum și autovehiculele cu caracter militar special.

Înainte de a-ți face ITP-ul, trebuie să fii sigur de faptul că autoturismul tău trece examenul și anume că această este conform. Fii atent la neconcordanțele în ceea ce privește seria șasiu sau cea motor. De asemenea, fii atent la defecțiunile sistemului de direcție, dar și la defecțiunile sistemului de frânare. Fii atent și la defecțiunile sistemului de suspensie, precum și la acele elemente de rezistență ruginite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *