Ce trebuie sa stiti despre coronavirus (COVID-19)

COVID-19 este o boala respiratorie cauzata de un virus nou. Printre simptome se numara febra, tuse, dureri in gat si dificultati de respiratie. Virusul se poate raspandi de la persoana la persoana, de aceea este imperios necesar sa se faca test covid PCR.

Cum e testat

Daca aveti simptome de raceala sau gripa, cum ar fi tuse, febra, dureri in gat, respiratie sau va curge nasul, chiar daca acestea sunt usoare, ar trebui sa faceti un test rapid pentru COVID-19 cat mai curand posibil. Persoanele cu simptome usoare pot inca raspandi virusul. Pentru a ajuta la oprirea raspandirii COVID-19, oricarei persoane cu simptome de raceala sau gripa ar trebui sa i se faca un test rapid de coronavirus.

Daca simptomele dvs. sunt grave, trebuie sa solicitati asistenta medicala urgenta. Daca este posibil, apelati inainte pentru a va pregati.

Daca este o urgenta medicala, sunteti rugat sa sunati la 112.

Diagnosticul precoce inseamna ca puteti obtine ajutorul de care aveti nevoie si sa luati masuri pentru a evita raspandirea virusului catre altcineva.

Testarea rapida pentru coronavirus diagnosticheaza pacientii cu COVID-19 si ajuta autoritatile medicale sa monitorizeze si sa urmareasca raspandirea COVID-19. Pe masura ce situatia se schimba, statele si teritoriile isi pot ajusta criteriile de testare in functie de nevoile locale.

Testarea este importanta pentru oricine are simptome si, in special, daca se aplica oricareia dintre urmatoarele:

  • v-ati intors din strainatate in ultimele 14 zile
  • ati calatorit pe o nava de croaziera (fie pasager sau echipaj) in cele 14 zile inainte de a dezvolta simptome
  • ati fost in contact strans cu cineva diagnosticat cu COVID-19 in ultimele 14 zile
  • sunteti un asistent medical, personal de ingrijire in varsta sau ingrijire rezidentiala sau membru al personalului cu contact direct cu pacientul
  • ati trait sau ati calatorit intr-o zona in care exista un risc mai mare de transmitere a comunitatii, asa cum este definit de unitatea de sanatate publica locala

Persoanele cu risc ridicat vor fi monitorizate in mod regulat pentru a se asigura ca simptomele sunt identificate din timp. Planurile de raspuns rapid vor fi activate daca cineva dezvolta febra sau simptome respiratorii. Persoanele care s-au recuperat de COVID-19 trebuie testate inainte de a putea intra in comunitate.

Dupa testare

Poate dura o zi sau doua pentru ca rezultatele testului dvs. sa vina.

Daca aveti simptome grave, veti fi tinut la spital si izolat de alti pacienti pentru a preveni raspandirea virusului.

Daca medicul dumneavoastra spune ca sunteti suficient de bine pentru a va deplasa acasa in timp ce asteptati rezultatele testului dvs., ar trebui sa:

  • va izolati acasa
  • sa va protejati pe dvs. si pe ceilalti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.