Principalul scop al unei baterii auto este de a furniza energie pentru pornirea vehiculului. De asemenea, acționează ca un protector de supratensiune pentru computerul mașinii și oferă energie pentru utilizarea pe termen scurt a unor lucruri precum lumini, stereo, GPS sau ștergătoare atunci când motorul este oprit.
Majoritatea acestor baterii auto sunt parte a sistemului de pornire. Există trei componente principale în acest sistem:
- Comutatorul de aprindere este fie butonul de pornire pe care îl apăsați, fie locul în care introduceți cheia.
- Comutatorul controlează releul de pornire (numit și solenoid). Când porniți contactul, trimite un mic curent electric releului de pornire. Acest lucru face ca o pereche de contacte să se închidă.
- Când aceste contacte se închid, bateria trimite tensiune la motorul de pornire, ceea ce transformă unele angrenaje pentru a porni mașina.
Cum funcționează bateriile auto în funcție de tipul lor
Cele două tipuri de baterii auto – baterii inundate și AGM – folosesc tehnologia plumb-acid. O baterie tipică de plumb-acid conține plăci de plumb care alternează cu plăci alcătuite din alte materiale, toate cufundate într-o soluție electrolitică de aproximativ o treime de acid sulfuric și două treimi de apă.
Rotirea aprinderii declanșează acidul din soluția de electroliți lichizi să reacționeze cu materialul activ de pe plăci (materialul activ se referă la orice substanță din baterie care reacționează cu soluția pentru a descărca sau reîncărca bateria). Aceasta generează un curent electric mai mare. Curentul se deplasează prin sistemul de pornire într-un lanț de reacții care tacă motorul pentru a porni.
De ce se întâmplă să se “termine” bateria?
De-a lungul duratei de viață a unei baterii, reacțiile de încărcare-descărcare se întâmplă de mii de ori. Fiecare ciclu mișcă ușor plăcile și în timp plumbul se deteriorează. Când materialul activ din plăci nu mai poate susține un curent de descărcare, o baterie „moare”. În mod normal, o baterie auto (sau de pornire) „îmbătrânește” pe măsură ce materialul pozitiv al plăcii se varsă (sau se scurge) datorită expansiunii și contracției normale care are loc în timpul ciclurilor de descărcare și de încărcare. Aceasta provoacă o pierdere a capacității plăcii și a unui sediment maroniu, numit nămol sau „noroi”, care se acumulează în partea inferioară a carcasei și poate deteriora plăcile unei celule. Aceasta va aduce bateria în stare de nefuncționare imediat ce apare scurt-circuitul. În zonele cu climă caldă, cauzele suplimentare de eșec sunt creșterea pozitivă a ruginii, coroziunea metalelor , contracția negativă a grilei, fluturarea plăcilor sau pierderea de apă.
De asemenea, este deosebit de important ca înainte de folosirea bateriei, acesta să fie depozitată în mod corespunzător, conform normelor pentru a-și putea păstra calitățile în timp. Echipa Vrumauto oferă cele mai bune și stricte soluții de depozitare, consultanță în alegerea bateriei potrivite pentru autovehiculul personal, precum și garanția potrivită tipului acestia.