Dacă ne aflăm în postura pasionaţilor de vinuri şi viticultură, ne putem întâlni frecvent cu termenul terroir, constatând că nu îi vom găsi un corespondent în limba română. Ori de câte ori vom dori să aflăm mai multe informaţii despre o podgorie sau despre producerea de vinuri, acest termen ne va plasa pe o anumită coordonată.
Ce înseamnă terroir
Etimologic, termenul provine din latinescul terratorium care înseamnă pământ, cu sensul de limitare a unei anumite arii. Însă extins, termenul nu are doar rol locativ, ci scoate în evidenţă o anumită caracteristică specifică respectivei delimitări, devenind astfel un concept-umbrelă, în sensul că încorporează anumite trăsături distincte ale teritoriului, cum ar fi abilitatea de a susţine un anumit tip de cultură, de viţă-de-vie, cafea sau ceai. Astfel, atunci când vorbim despre Crama Zoreşti – Dealu Mare putem face referire la calitatea pământului, înglobând noţiuni precum climă, sol, tradiţie şi poziţie geografică, într-un singur termen, respectiv terroir.
Boaba de strugure, rezultat al caracteristicilor deţinute de terroir
Viţa-de-vie este o plantă rezistentă, dar doar în condiţiile care îi sunt favorabile. Rodul bogat şi suculent, plin de elemente benefice, se va transforma în vinuri fascinante, dacă va avea în spate o încărcătură anume, dictată de un complex format din caracteristici climatice, sol, tradiţii specifice viticulturii şi poziţie geografică.
Crama Zoreşti – Dealu Mare se află poziţionată pe cea mai compactă şi importantă zonă viticolă din ţara noastră, loc unde tradiţia culturiilor de viţă-de-vie a fost transmisă din generaţie în generaţie, susţinută de calitatea solurilor brun-roşcate şi nisipoase, formate pe argile roşii, calcare sarmatice, argile şi gresii, protejate de vânturi şi geruri de dealurile subcarpatice, mângâiate îndelung de razele calde ale soarelui de vară.
Când vinul vorbeşte despre zonă
Pasionaţii de vinuri ştiu că vinul poartă în gustul şi aroma sa, toată încărcătura locului din care provine, un filon delicat în care se împletesc toate caracteristicile zonei, de la durata timpului în care razele soarelui mângâie şi coc boabele de strugure, la specificul solului şi la tehcicile de lucru, moştenite de la generaţiile anterioare. Fiecare soi de struguri, fiecare etapă care face parte din procesul de fabricare a vinului, fiecare butoi şi fiecare sticlă cu vin, vorbesc despre specificul terroir-ului de unde provin, îngemănând un iz anume, o tentă care îi conferă personalitate şi unicitate. Crama Zoreşti-Dealu Mare face parte dintr-un complex de crame care se bucură de darurile oferite de solurile podgoriilor situate pe paralela 45, localizare geografică specifică şi zonei Bordeaux, renumită pentru producţia de vinuri de mare clasă, context care creionează o tentă comună în ceea ce priveşte climatul, dar şi calitatea şi valoare vinurilor.
© Crama Zoreşti – Dealu Mare
Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro