Este destul de greu să descoperim limbajul non-verbal al bebelușilor, mai ales când se confruntă cu senzații noi. Este esențial ca părinții să fie atenți la limbajul corpului celui mic pentru a-i înțelege necesitățile.
În numeroase situații, plânsul reprezintă modalitatea de exprimare pentru orice disconfort pe care l-ar putea resimte bebelușul. Una dintre aceste situații este legată de senzația de foame. Pediatrii le recomandă părinților o monitorizare a semnelor celui mic privind starea de foame pentru a preveni plânsul sau alte forme de manifestare.
Ce semne indică senzația de foame a bebelușului?
Atunci când copilul îi este foame, el atenționează părinții prin anumite mișcări ale corpului:
- Are obiceiul de a-și duce degetele la gură – este un semn destul de des întâlnit, care îți comunică clar necesitatea de a fi hrănit;
- Mișcări ritmice ale corpului – atunci când îi este foame, bebelușul este agitat și își rotește capul, fiind un semn al neliniștii și al disconfortului;
- Plânsul și frământarea buzelor – în numeroase cazuri, plânsul reprezintă forma de exprimare cea mai evidentă privind senzația de foame. Se remarcă un plâns intens, agitat, având pumnii strânși, ajungându-se chiar la stări de durere;
- Expresii faciale schimbătoare – atunci când se încruntă, plescăie sau deschide gura este un semn clar al stării de foame;
- Mimează suptul.
Dacă cel mic prezintă unul dintre aceste semne, în mod evident comunică faptul că este ora mesei. Este indicat ca bebelușul să fie hrănit doar când își manifestă starea de foame. De asemenea, este esențială cunoașterea tuturor semnelor pentru ca bebelușul să fie hrănit într-o stare de liniște.
Dacă hrana constă în lapte matern, atunci această situație este una de confort, mama menținându-și cantitatea de lapte. Se înțelege clar că organismul va reacționa natural necesităților sugarului.
Dacă se optează pentru hrănirea cu lapte praf, clar există avantajul de a pregăti exact cantitatea de lapte potrivită pentru vârsta și greutatea bebelușului. Laptele praf se regăsește în foarte multe sortimente, ce au la bază formule nutritive, care să asigure o creștere sănătoasă a copilului.
Concluzie
Bebelușii trebuie hrăniți destul de des pentru a primi aportul zilnic de nutrienți și vitamine, fiind în același timp și hidratați. Sunt multe semne prin care cel mic comunică nevoia lui de a fi hrănit, iar părinții trebuie să acorde o importanță deosebită limbajului corpului pentru a preveni stările de tensiune și agitație ale acestuia.