Posibilitatea de izolare fonică printr-un sistem de etanșare cât mai bun este direct legată de proprietățile intrinseci ale acestuia, dar și de masa acestuia.
În majoritatea cazurilor, luând în considerare frecvența de rezonanță a sistemului, izolarea fonică este de asemenea legată de rigiditatea sistemului izolator, în special în cazul materialelor compozite, în conformitate cu principiile de fabricație ale acestora.
Știați că unii folosesc cofrajele de ouă pentru a-și izola fonic locuințele?
Argumentele lor nu țin de eficiență, ci mai degrabă spun că le folosesc pentru că:
– cofrajele de ouă sunt materiale ușor de procurat;
– sunt ieftine, dacă ai de unde să le procuri en gros;
– au o greutate redusă;
– sunt simplu de lipit.
Ideea că aceste cartoane de ouă ar putea funcționa ca materiale izolatoare acustice este un simplu mit urban, de-a dreptul hilar, deoarece materialul în cauză nu are deloc proprietăți satisfăcătoare, așadar această idee destul de larg răspândită în rândul proprietarilor de locuințe conform căreia se poate izola fonic o locuință cu ajutorul unui cartoane de ouă (!!!) nu ar trebui să fie transpusă în practică.
Izolarea fonică se referă la capacitatea unui sistem de a bloca transmiterea sunetului între două medii cu ajutorul unor materiale speciale de izolare acustică. Cofrajele de ouă nu au această proprietate!
Este vorba, în general, de materiale cu o masă mai mare, cu inerție mai mare, precum și de o zidărie specială, de sisteme speciale pentru pardoseli, pereți din gips carton, sisteme mixte de zidărie și gips carton etc.
Izolarea acustică își propune să controleze reverberația sunetului în diverse medii în funcție de geometria și scopul utilizării acestora.
Pe lângă adaptarea spațiului în funcție de niște parametri obiectivi, precum inteligibilitatea vorbirii, reducerea nivelului de zgomot intern, claritatea notelor muzicale și audibilitate îmbunătățită etc., materialele de condiționare acustică sunt împărțite în diverse grupe. Mai multe informații despre izolatie cu spuma poliuretanica puteti primi de la specialiști.
Există materiale de acoperire cu proprietăți acustice certificate internațional pentru reflectarea, absorbția și difuzia specifice unor sistemele de etanșare instalate pe/în pereți, planșee, podele.
Tipul poros de materiale absorbante la care teoretic s-ar încadra și cartoanele de ouă sunt în general spumele speciale și vata minerală.
Aceste materiale sunt alcătuite din cavități interne sau pori în care energia sonoră este transformată, ceea ce conduce la pierderea energiei din incidența undelor sonore asupra materialului și, în consecință, la reducerea cantității de energie sonoră reflectată.
Trebuie să îți izolezi casa doar cu materiale anume fabricate pentru acest scop
Asemănarea aspectului și geometriei cartoanelor de ouă cu materialele absorbante poroase utilizate pot provoca confuzii cu privire la eficiența lor acustică.
Aspectul neregulat al geometriei materialelor absorbante de tip poros permite creșterea ariei de absorbție și de direcționare mai bună a undelor sonore către suprafața materialul.
Cu toate acestea, aceste materiale absorbante sunt total diferite de cartoanele de ouă care sunt materiale doar fals poroase.
Deși aparent nu par a fi așa, cofrajele de ouă sunt realizate din carton reciclat, fără vreo porozitate deosebită, ci doar cu o formă asemănătoare unui material poros. Prin urmare putem concluziona că ele nu au proprietăți de izolare fonică și nici proprietăți de absorbție fonică semnificativă.
Dacă ne referim la difuzarea sunetului, adică la acea proprietate care apare când incidența sonoră pe o suprafață este reflectată mediului inițial și redirecționată pentru o mai bună răspândire și difuzare a sunetului în spațiul analizat, materialele difuzoare sunt suprafețe lungi, iar în general, deși forma neregulată a cartoanelor de ouă prezintă un mic grad de difuzare, trebuie spus că această caracteristică este departe de a face din ele materiale acustice eficiente. Plus că multe dintre ele sunt murdare și atrag mai degrabă gândacii și șoarecii, decât undele sonore.
Așadar nu este deloc indicat ca să mâncați omletă luni de zile, adunând carton de ouă lângă carton de ouă și apoi să le lipit de pereții casei sau a unui studio de înregistrare realizat în regie proprie.
Plus că respectivele cartoane de ouă mai sunt și inflamabile. Cu acustica nu este de glumă, motiv pentru care cel mai bine ar fi ca să consultați un profesionist adevărat pentru a vă planifica cea mai bună metodă de izolare fonică atât pentru locuință, dar și dacă aveți o cameră pe care vreți ca să o transformați în studiou de înregistrare pentru că vreți să deveniți vlogger în pandemie.
Unde găsești materiale bune pentru izolarea sonoră a locuinței? Pe site-ul izoterm-system.ro. Intră chiar acum și analizează oferta de acolo!