Diferitele modificări ale factorilor de mediu (poluarea aerului, infecții diverse, alergeni ai mediului sau ai spațiilor închise) pot contribui la expansiunea afecțiunilor alergice. Alterările nutriționale corelate cu modificările alimentelor pot contribui de asemenea la înrăutățirea simptomelor alergice.
Sistemul imunitar reacționează puternic la substanțele pe care le recunoaște ca alergeni, provocând o secreție masivă de mediatori implicați în procesele alergice, generând astfel simptome specifice reacțiilor alergice.
Afecțiunile alergice (ale pielii, alimentare și respiratorii) au avut o creștere extrem de rapidă în ultimele trei decenii. Prin urmare, există o cerere mare pentru surse noi de compuși bioactivi antialergici. În zilele noastre, atenția a fost pusă asupra flavonoidelor, în special asupra quercetinei. Quercetina evidențiază o puternică activitate antioxidantă și antialergică, activitate care a fost demonstrată într-o sumedenie de studii în vitro și în vivo.
Flavonoizii sunt compuși regăsiți în mod normal în plante, fiind recunoscuți pentru proprietățile antiinflamatorii și imunomodulatoare. Quercetina este un bioflavonoid care se regăsește într-o sumedenie de surse naturale: legume (brocoli,ceapă, ardei), fructe (mere, struguri, afine), ierburi (mărar) și în unele tipuri de ceai și vin.
Quercetina poate contribui la menținerea echilibrului imunitar Th1 – Th2 și la prevenirea formării anticorpilor IgE. Astfel, quercetina contribuie la diminuarea manifestărilor caracteristice reacțiilor alergice precum: nas înfundat, ochi înlăcrimați, strănut, respirație dificilă, prurit, înrosirea pielii, urticarie, edeme, intoleranțe alimentare declanșate de polen, praf, păr de animale, produse chimice.
A fost de asemenea studiat intens și mecanismul de acțiune antialergic al quercetinei prin inhibarea enzimelor și mediatorilor pro inflamatorii. Quercetina produce inhibarea activării celulelor mastocitare umane prin inhibarea influxului de calciu și prin blocarea eliberării de histamine, leukotriene și prostaglandine.
Alte propriețăți ale quercetinei sunt:
• Lupta împotriva radicalilor liberi – quercitina are proprietăți antioxidante, ajutând la protecția organismului împotriva radicalilor liberi, precum poluarea, fumul de țigară, radiațiile și alte chimicale
• Ajută la reducerea inflamațiilor – poate contribui la reducerea inflamațiilor acute și cronice, spre exemplu, în cazul artritei.
• Menține tensiunea arterială normală și protejează sistemul vascular prin reducerea fragilității capilarelor și scăderea colesterolului.
• Susține sănătatea sistemului nervos – quercitina poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor neurodegenerative.
• Are proprietăți antibacteriene – poate lupta împotriva bacteriilor care produc infecții la nivelul pielii, al sistemului digestiv și respirator, dar și al celui urinar.