Ținând cont că România se bucură de zile însorite în cea mai mare parte a anului, montarea unor panouri fotovoltaice este o modalitate excelentă de a reduce facturile la energie. Cu toate acestea, mulți proprietari de case nu sunt siguri cum trebuie să fie un acoperiș pentru a găzdui sisteme de energie solară și dacă acoperișul casei lor este potrivit pentru o astfel de instalație.
Caracteristicile unui acoperiș care poate susține panouri fotovoltaice
Acoperișul ideal ar trebui să fie mare, orientat spre nord sau est/vest pentru a face față mișcării soarelui. Un acoperiș cu panta de 35 până la 40 grade este ideal pentru amplasarea de sisteme solare, dar reprezintă o provocare pentru cei care trebuie să le instaleze. Totuși, datorită progreselor la care a ajuns tehnologia panourilor solare, majoritatea acoperișurilor pot beneficia acum de un sistem de energie solară cu rezultate excelente.
Află de pe CezInfo, mai multe informații despre această tehnologie. Echipa de specialiști de la CEZ, dispune de mulți ani de experiență, aceștia fiind capabili să pună la punct un proiect de panouri fotovoltaice, în conformitate cu cerințele și posibilitățile locuinței tale.
În cazul în care vrei să afli dacă acoperișul casei tale poate susține un astfel de sistem, iată câteva elementele cheie de care să ții cont:
Orientarea acoperișului
Acoperișurile orientate spre nord, nord-vest sau nord-est au cea mai bună expunere, deoarece vor primi cea mai mare cantitate de lumină solară pe tot parcursul zilei. Totuși, acoperișul tău ar putea fi potrivit pentru panouri solare și dacă este orientat spre est sau vest.
Ai putea fi surprins să auzi că vei pierde doar un mic procent din producția de vârf de energie în comparație cu panourile orientate spre nord. Un acoperiș orientat spre est-vest poate funcționa mai bine pentru tine în caz că ai nevoie de mai multă lumină dimineața și după-amiaza, decât în mijlocul zilei, mai ales dacă ești plecat de acasă în această perioadă.
Panta acoperișului
Interesant este că unghiul optim de înclinare a acoperișului va depinde de latitudinea la care locuiești. În linii mari, cele mai bune unghiuri de înclinare sunt între 23 și 36 grade vara și 51-61 grade iarna. Cu toate acestea, există variații în funcție de localizarea exactă a casei tale.
Dacă unghiul acoperișului tău nu se pretează în mod natural la aceste valori, nu este totul pierdut, deoarece panourile solare pot fi montate pe suporți speciali, care permit înclinarea lor în cea mai bună poziție.
Dacă ai un acoperiș plat, este cu atât mai important să înclini panourile:
- pentru a lăsa ploaia să se scurgă de pe panouri;
- pentru a împiedica murdăria, frunzele etc. să se depună pe suprafețele acestora (fapt ce le-ar afecta modul de funcționare).
Dimensiunea acoperișului
În mod ideal, ar trebui să ai până la 24 m2 la dispoziție – ceea ce este echivalentul unui loc de parcare, dar dacă acoperișul tău nu este atât de mare, ai putea folosi panouri mai eficiente pentru a compensa lipsa dimensiunii acoperișului.