Cum puteti ajuta un caine sa se simta multumit? Concentrandu-va pe satisfacerea nevoilor sale, intelegerea trasaturilor rasei, personalitatii individuale si citirea limbajului corpului. Cum stiti daca cainele dvs. este fericit? Ei bine, iata cateva lucruri interesante despre acest subiect pe care ar trebui sa le stiti.
Un caine care da din coada nu este neaparat un caine fericit
Limbajul corpului si expresiile cainelui dvs. va spun multe despre starea lor emotionala iar cautarea unei combinatii de semne subtile va poate ajuta sa intelegeti daca se simte multumit si fara griji.
Supra-stimularea este uneori confundata cu adevarata fericire. De exemplu, cainele este foarte entuziasmat cand va intoarceti acasa; probabil scapa de anxietatea pe care o avea cand ati plecat. Este bucuros sa va vada insa nu putem descrie acest lucru ca fericire. Este o eliberare de tensiune, diferita de animalul care se afla in acea stare deschisa emotional.
Un caine fericit va avea o infatisare (o fata) deschisa, o expresie relaxata, lipsita de linii de stres in jurul fetei si nicio tensiune in corpul lor. Cand sunt fericiti, cainii vor avea o privire blanda iar urechile sunt doar putin culcate pe spate. Urechile nu vor fi culcate pe spate si nici aplecate inainte ca atunci cand cainele intalneste pradatori sau este excitat.
Zambet de caine
O gura inchisa cu maxilarul incordat indica disconfort. In plus, mai exista si ranjetul supus in care un caine isi arata dintii.
Un caine care ranjeste nu se simte neaparat inconfortabil dar este un caine care da dovada de o oarecare servilitate – un pic de anxietate sau uneori excitare. Daca facem mare tam-tam atunci cand cainele face acest lucru, atunci acest lucru poate deveni rapid o „smecherie”. Unii caini transforma acest lucru intr-un obicei, deoarece oamenii tind sa spuna cainelui ca le place „zambetul”.
Un caine multumit va avea un zambet deschis si larg.
Multi oameni presupun ca atunci cand un caine da din coada, acesta este un semn de fericire. Miscarea si pozitia cozii sunt extrem de sofisticate si nu toate miscarile inseamna ca un caine va doreste in spatiul lor.
Atunci cand un caine este multumit, va avea coada lasata in jos iar miscarea ar trebui sa fie lenta, ritmica, miscandu-se inainte si inapoi ca un „metronom de moda veche”. Desigur, existe rase precum Fox Terrier, care are isi tine coada dreapta tot timpul. Insa o miscare agresiva a cozii este scurta si ascutita iar corpul cainelui se va simti incordat.
Tensiunea corporala este un indiciu important al unui caine nefericit. Daca mangaiati un caine fericit, veti simti ca pielea lui se va misca practic sub mana dvs. Atunci cand atingeti fizic un caine practic simtiti daca acesta va respinge sau daca va lanseaza o invitatie de a va petrece timpul impreuna.
Specia, rasa si personalitatea afecteaza fericirea
Cand ne gandim la ceea ce ne face fericiti cainii, ne gandim la acest lucru pe trei niveluri:
- ne gandim la ceea ce au nevoie cainii ca specie in general,
- la trasaturile si impulsurile lor ca rasa
- la faptul ca fiecare caine are propria personalitate unica
Adesea, este foarte simplu sa va ganditi la modalitati adecvate de a va face cainele fericit doar lasandu-va cainele sa fie… caine.
Adulmecarea este unul dintre cele mai importante comportamente pe care trebuie sa le permitem cainilor zilnic. Cu toate acestea, de multe ori suntem atat de ingrijorati ca nu avem cainii sub control la plimbari incat este posibil sa nu le permitem sa faca acest lucru. Acest comportament trebuie sa se schimbe. Ne putem antrena cainii sa mearga lejer in lesa, oferindu-le libertatea de a adulmeca si de a explora.
Gasirea unor locuri adecvate pentru manifestarea comportamentelor naturale ale cainilor (de care noi, oamenii, nu suntem prea incantati) este importanta.
Comportamentele precum sapatul si mestecatul sunt normale iar vietile cainilor nostri sunt mai imbogatite atunci cand le permitem sa se angajeze in aceste activitati.
Desigur, asta nu inseamna ca cainii nostri ar trebui sa ne roada pantofii sau sa sape toata gradina. Putem sa le oferim locuri in care aceste actiuni se pot desfasura in siguranta si adecvat.
Rasa si trasaturile individuale de caracter influenteaza ceea ce ar putea face cainele dvs. fericit. Majoritatea Ciobanestilor germani sunt destul de rezervati, in timp ce Terrierii au o fire mai petrecareata.
Abilitatea de a comuta intre o stare de excitare si o stare de relaxare
Daca va jucati un joc cu cainele dvs., este important sa ii invatati cum sa se relaxeze dupa aceea. A-i lasa intr-o stare de excitatie sporita nu este propice pentru un caine. Acest aspect este adesea neglijat de noi oamenii in intelegerea comportamentului cainilor si ceva care se intampla prea des.
Daca aveti de gand sa va jucati cu mingea cu cainele dvs., nu o ridicati doar iar apoi lasati cainele in aceasta stare de excitare. Ar putea fi o cruzime din partea dvs., intrucat multi caini nu stiu cum sa iasa din aceasta stare. Ar fi mai bine sa ii invatati cum sa faca trecerea, aruncandu-i mingea de cateva ori si combinand cu dresajul de obedienta.
Fericirea este o stare de confort
Merita mentionat ca un caine fericit nu este pur si simplu unul care poate face ceea ce isi doreste, atunci cand isi doreste, tot timpul. Proprietarii de caini sunt in general mult prea pasivi iar acest lucru creeaza probleme de comportament. Trebuie sa aveti limite si structura astfel incat cainii sa se simta in siguranta si confortabil. Iar apoi, in capacitatea a ceea ce pot face in mod confortabil, trebuie sa le oferim alegeri.
Ar trebui sa echivalam mai mult fericirea cu o stare de confort. Actionati astfel incat cainele dvs. sa se simta complet confortabil cu ceea ce se intampla in mediul inconjurator si in cadrul interactiunilor sale cu dvs.