Ai lucrat cu aluaturile – stii cum sa obtii de fiecare data produse pufoase, crocante, aromate. Dar cat de multe stii despre drojdie si despre importanta ei?
Este timpul sa inveti cateva lucruri de baza si sa intelegi care este mai exact scopul drojdiei in aluaturi. Iata ce spune un producator drojdie ca ar trebui sa stii.
1. Ce este, de fapt, drojdia?
Drojdia este un microorganism viu, un tip de ciuperca unicelulara. In procesul de panificatie, drojdia actioneaza ca un agent de dospire, transformand zaharurile din aluat in dioxid de carbon si alcool. Gazele produse raman blocate in aluat, ceea ce il face sa creasca si sa devina pufos.
Dar nu toti producatorii de drojdie au in oferta lor acelasi tip de drojdie. Pe piata vei gasi o multime de tipuri de agenti de crestere naturali, precum drojdie naturala, drojdie uscata, instant, dezactivata, dar si maiele.
Fiecare tip are proprietati unice si poate fi folosita pentru a prepara o multime de aluaturi dulci si sarate.
2. Cum se activeaza drojdia?
Aceasta este o problema care le da batai de cap multora! Procesul de activare a drojdiei depinde de tipul acesteia. Daca folosesti drojdii proaspete, sub forma de cuburi, conform producatorilor de drojdie trebuie sa o dizolvi intr-un lichid caldut (apa sau lapte), adaugand putin zahar si faina.
Pentru drojdia uscata, procesul este similar, dar aceasta se activeaza mai rapid. E important sa nu folosesti lichide fierbinti, deoarece acestea pot ucide drojdia.
In cazul drojdiei instant, lucrurile se simplifica si mai mult, deoarece este adaugata direct in faina. Drojdia dezactivata nu poate fi folosita ca si agent de crestere, deoarece, asa cum ii spune si numele, este dezactivata. Ea este folosita pentru aroma unica, dar si ca agent de relaxare a aluatului.
Nu in ultimul rand, maiaua este folosita la fel ca si drojdia proaspata, amestecata cu un lichid, hranita, apoi amestecata in ingredientele uscate.
3. Cum se pastreaza drojdia pentru mai mult timp?
Pastrarea corecta drojdiei este esentiala pentru a-i mentine eficacitatea. Drojdia proaspata si maiaua trebuie pastrate in frigider si folosite rapid. In schimb, drojdia uscata, instant si dezactivata pot fi pastrate la temperatura camerei, intr-un loc uscat si intunecat, pana la data de expirare.
Producatorii de drojdie trec intotdeauna o data de expirare clara pe ambalaj si, daca ai nevoie, poti cere si fisa tehnica a agentilor de crestere.
4. De ce aluatul meu nu creste?
Sunt cateva motive pentru care aluatul nu creste. Primul ar putea fi ca drojdia nu a fost activata corect sau era expirata. Apoi, este posibil ca temperatura lichidului folosit pentru activare sa fi fost prea scazuta, ceea ce inhiba activitatea drojdiilor, sau mult prea fierbinte, ceea ce a ucis drojdiile.
De asemenea, temperatura si umiditatea mediului in care lasi aluatul sa creasca sunt importante. Un mediu prea rece sau prea cald poate afecta cresterea aluatului, iar rezultatele nu vor fi nici pe departe cele asteptate.
Si, nu in ultimul rand, calitatea drojdiei conteaza enorm – un producator de drojdie de incredere este de multe ori cheia succesului pentru brutari.
Acum ca stii cat de importanta este drojdia atunci cand faci aluaturi, trebuie sa gasesti si un producator de drojdie care sa iti asigure mereu calitatea si consecventa.
Lesaffre se distinge ca unul dintre putinii producatori de drojdie cu peste 160 de ani de experienta pe piata, fiind partenerul brutarilor din toata lumea.
Imbunatateste-ti produsele de panificatie si patiserie folosind doar drojdie de cea mai buna calitate!