Antreprenoriatul nu este o cale pe care știi de la început că o vei urma. Nimeni nu se naște antreprenor, iar alegerea unui sediu social nu reprezintă nici 10% din întreg procesul care te așteaptă la deschidere firma. Oamenii sunt diferiți și în funcție de experiențele pe care le au, apucă diferite căi pentru a obține succesul. Antreprenorii își asumă o serie de roluri diferite, iar aceste roluri pot varia în funcție de direcția pe care o alegi.
Deși nu există un ghid perfect pentru a deveni antreprenorul de succes la care visezi, sunt, însă, câteva lucruri pe care le poți face din punctul de vedere al mentalității înainte de a începe demersurile în direcția procesului de deschidere firma. La fel ca în majoritatea formelor de succes, o modalitate de a-ți atinge obiectivul este evitarea greșelilor. Respectarea acestor sfaturi te-ar putea împiedica să-ți începi viața de antreprenor pe picior greșit.
- Cu mentalitatea potrivită vei atinge obiectivele pe care ți le propui
Dorința de a deveni antreprenor ar trebui să fie direct proporțională cu o mentalitate îndreptată spre obținerea succesului cu pași mici, dar siguri. Primul lucru pe care trebuie să-l știe noii antreprenori este că eșecul nu poate fi evitat și că drumul spre succes este pavat cu destul de multe obstacole pe care este bine să le iei în calcul încă de la început. Pornește de la asumarea unui risc, ai în minte că dacă depui suficient de mult efort lucrurile se vor mișca în direcția scontată și că în cele din urmă vei reuși.
- Fii sincer cu tine
Când te gândești la antreprenoriat, vezi succesul prima dată. Doar că lucrurile nu stau întotdeauna așa. Este adevărat că viața unui antreprenor poate fi grozavă – ești propriul tău șef, tu faci regulile, conduci afacerea și asiguri salariile pentru angajații tăi. Totuși, calea antreprenoriatului nu este întotdeauna ușoară, iar câteodată este mai simplu să îți găsești un loc de muncă decât să conduci un business.
Unul dintre motivele pentru care antreprenoriatul nu este ușor este că, la sfârșitul zilei, nu poți să te învinovățești niciodată. La un loc de muncă poți da vina pe șeful tău sau pe economie. Ca antreprenor, vei căuta o nișă pe care să o poți exploata, iar scuzele și regretele nu își au locul. În cazul în care afacerea ta o ia la vale, trebuie să ai încredere că poți descoperi care din pașii pe care i-ai făcut au fost cei care te-au adus aici. Poate că cercetarea de piață nu a fost suficient de amănunțită sau ai angajat persoanele nepotrivite, ori pur și simplu o decizie la momentul nepotrivit a fost suficientă cât să te deturneze de la destinația finală.
- Găsește-ți mentorul
Acesta este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru a pune bazele unui business de succes. Când ai îndrumare, sprijin și motivație din partea experților poți fii sigur că succesul este pe cale să apară, întrucât alăturarea unor oameni cu mai multă experiență decât tine în domeniul în care dorești să activezi, te poate face de neoprit.
Un mentor te va ajuta într-un mod în care echipa ta nu o poate face. Motivul este cât se poate de simplu; un mentor se poate detașa de business-ul tău și poate vedea din afară, conturând o părere obiectivă pe baza imaginii de ansamblu.
În plus, mentorii au viziune pentru provocările viitoare ale afacerii tale, datorită perspectivelor pe care le au din propriile afaceri. Acesta este motivul pentru care este recomandat să găsești un mentor cu o experiență de cel puțin câțiva ani care să îți ghideze pașii în afacerea pe care dorești să o pui pe picioare.
Un ultim sfat la fel de important în procesul de deschidere afacere este să fii implicat total. Odată ce ideea ta de afaceri este pregătită și ai ales chiar și sediul social, ultimul lucru pe care trebuie să-l mai faci de acum este să te implici constant. Dacă vrei cu adevărat să reușești, trebuie să depui constant un efort de 100%.
Efortul va depăși întotdeauna norocul și îndemânarea, așa că, dacă ești serios în privința ideii tale de business, atunci nu ar trebui să încetezi niciodată să muncești pentru visul tău. Chiar dacă azi greșești, trebuie să vezi a doua zi ca pe o nouă oportunitate să faci lucrurile și mai bine și să vrei să te autodepășești zilnic.
Sperăm că te-am pus cel puțin pe gânduri cu aceste sfaturi și că te vei gândi serios înainte să începi procesul de deschidere firma. Antreprenoriatul nu este pentru oricine. Ambiția, curajul, dar și forța de a risca sunt calități esențiale în pornirea propriei afaceri.