În toată varietatea de materiale de umplutură pentru îmbrăcămintea de exterior, este din ce în ce mai dificil să alegi o geacă cu umplutură.
Umplutura pentru geci poate fi naturală și sintetică. Gecile moderne sunt subțiri și dense, bine respirabile și creează o senzație de confort de lungă durată la diferite intervale de temperatură.
Puful natural și penele de gâscă, sunt deseori folosite ca umplutură. De asemenea, se utilizează materiale de umplutură din fibre sintetice, cum ar fi holofibră, puf sintetic, isosoft, thinsulate.
Unii producători amestecă fibre sintetice sau lână cu puf real, făcând o izolație combinată cu puf de gâscă. Diferitele proporții de pene afectează, de asemenea, izolația termică.
O geacă reală cu umplutură naturală de înaltă calitate, ar trebui să se plieze cu ușurință la o dimensiune compactă și să cântărească mai puțin. De obicei, toate finisajele tehnice (butoane, fermoare) trebuie să fie marcate, cu logo-ul producătorului.
Geci cu umplutură de puf
Gecile cu puf sunt rezistente la umezeală și greu de curățat. Trebuie să înțelegi că atunci când achiziționezi o geacă cu umplutură naturală, ar trebui să fie posibil să o duci la curățare chimică sau trebuie respectate regulile de spălare (dacă există pentru acest produs), pentru ca aceasta să nu-și piardă aspectul și să o poți purta mult timp.
Geci cu umplutură sintetică
Noile materiale de umplutură artificiale au indicatori de calitate superiori. De asemenea, au o densitate redusă și o greutate redusă, dar sunt rezistente la și la umiditate.
Un exemplu de astfel de umplutură este holofibra. O astfel de geacă se găsește în segmentul de preț mediu.
Unele noi tipuri de umpluturi au un cost destul de ridicat în comparație chiar și cu puful natural. Un exemplu, este umplutura thinsulate.
Acest material de umplutură are un schimb de aer bun, iar geaca este ușoară. Produsele cu o astfel de umplutură se află în segmentul prețurilor ridicate.
Îmbrăcămintea exterioară cu umplutură este de obicei aleasă pentru iarnă, pentru a proteja împotriva frigului extrem și a vântului. Iarna, condițiile meteorologice sunt diferite: temperatura poate rămâne în jur de 0 grade, poate scădea sub zero grade, poate fi cu plus.
În general, cu cât geaca este mai groasă, cu atât este mai călduroasă. Numai gecile cu puf pot fi foarte călduroase, iar cele sintetice protejează cu greu la temperaturi sub – 20 de grade С.
Gecile cu pene te pot proteja chiar și la temperaturi de minus 50 de grade. Prin urmare, majoritatea gecilor cu umplutură sintetică sunt folosite pe vreme severă, cu îngheț.
Butoane, fermoare și alte accesorii
În ceea ce privește accesoriile, cel mai bine este să optezi pentru un fermoar. Acesta ține strâns părțile laterale ale gecii, ceea ce îi permite să mențină proprietățile termice.
Fermoarul principal al gecii trebuie să aibă o protecție a țesăturii pe două fețe. Cel mai bun dintre toate, este dacă fermoarul are în plus o dublură din țesătură în interior sau în exterior. La nivelul bărbiei, fermoarul trebuie protejat de o inserție textilă.
Alte elemente de fixare, cum ar fi butoanele, sunt distanțate, ceea ce în condiții de vânt va crea posibilitatea pătrunderii vântului. Acest lucru poate deranja echilibrul de căldură și persoana nu se va simți confortabil.
În ce situații ai nevoie de o geacă cu umplutură?
Din anumite motive, suntem cu toții obișnuiți să numim geci „pufoase” „geci cu puf”, deși compoziția din ele este adesea departe de a fi naturală.
După cum știi, tehnologia nu stă nemișcată, iar materialele moderne sunt uneori mult mai potrivite pentru condițiile urbane decât puful sau penele.
Dacă ești în căutarea unei geci demi-sezon sau a unei geci pentru iarna urbană, atunci este recomandabil să alegi o umplutură artificială. Există părerea că gecile cu umplutură artificială creează un „efect de seră”, dar în realitate totul depinde de materialul exterior din care este confecționată geaca.