Idei de afaceri – creșterea prepelițelor
Creșterea prepelițelor poate fi o afacere profitabilă, deoarece carnea și ouăle acestor păsări sunt unele dintre cele mai vândute alimente, fiind considerate extrem de benefice pentru sănătatea oamenilor.
Vânzarea acestor produse nu va fi dificilă, deoarece numeroase magazine și restaurante sunt interesate. Persoanele preocupate de o alimentație corectă sunt, de asemenea, întotdeauna gata să cumpere carne și ouă de prepeliță direct de la producător. În plus, gunoiul de pasăre este un îngrășământ natural foarte valoros.
Costuri și beneficii
Prepelițele pot fi găzduite într-o crescătorie standard. Pentru a organiza o crescătorie cu 200 de prepelițe, suma necesară investiției va fi amortizată, conform estimărilor aproximative, într-o perioadă de 5-9 luni. Pentru a crește veniturile, pe lângă vânzarea ouălor și a cărnii, puteți vinde și gunoiul de prepeliță.
Selectarea locației
Ideal ar fi să alegeți un loc la periferia orașului sau să închiriați un teren privat. Pentru 200 de prepelițe, este suficientă o suprafață de 70 de metri pătrați. Dacă locația este interioară, trebuie să instalați sisteme de ventilație și protecție contra rozătoarelor. Pentru sezonul rece, va fi necesară încălzirea spațiului respectiv. Atunci când alegeți locația, trebuie să luați în considerare inclusiv posibilitatea extinderii suprafeței fermei în viitor.
Pentru creșterea prepelițelor, este recomandat să alegeți un furnizor de păsări de încredere. Este important să achiziționați păsări sănătoase. Trebuie să cumpărați prepelițe de la ferme de păsări cunoscute. Asigurați-vă că păsările au certificate veterinare!
Ce rasă de prepeliță este ideală pentru creștere?
Există diferite rase de prepeliță: japoneză, albă sau neagră englezească, aurie, estoniană sau rasa de carne denumită „Faraon”. Crescătorii de păsări cu experiență recomandă rasa estoniană. Are o serie de avantaje, cum ar fi: procent ridicat de fertilitate a ouălor și siguranță foarte mare a păsărilor tinere; greutatea în viu a femelelor este 250 grame, a masculilor 220 grame, iar producția de ouă ajunge până la 280 de ouă pe an. Un ou cântărește între 12 și 14 grame, așa că aveți o producție mare de ouă și puteți obține o cantitate rezonabilă de carne.
Diferențele de culoare a penajului apar la vârsta de trei săptămâni. În timp ce masculii au pene alungite pe gât și pieptul de culoare maro închis, femelele au pene mai deschise la culoare pe gât, iar cele de pe piept sunt cenușii. În plus, la masculii adulți, de toate rasele, ciocul este mai închis la culoare decât la femele. Când este apăsat ușor, acesta eliberează o secreție spumoasă. Femelele de prepeliță încep să facă ouă la vârsta de 30-40 de zile și ajung la o producție maximă de ouă la vârsta de aproape 2 luni. Aceasta este menținută la nivel maxim timp de 10 luni.
Una sau două persoane sunt suficiente pentru a crește 200 de prepelițe. Experiența profesională nu este necesară, dar este de dorit. Următorii pași sunt recomandați pentru marketingul acestei afaceri:
- creați o pagină de socializare;
- creați un site web simplu, unde puteți posta produsul, prețurile și datele de contact;
- distribuiți pliante cu oferta dvs. în diverse magazine, cafenele, restaurante;
- căutați canale de distribuție printre prieteni și cunoștințe.
Afacerea de creștere a prepelițelor este o afacere simplă și interesantă. Cu vânzări bine organizate, ea poate aduce un venit stabil, indiferent de concurența aflată în continuă creștere, fiind o soluție promițătoare pentru întreprinderile mici.
Creditare
Dacă v-am convins de profitabilitatea creșterii prepelițelor dar doriți să porniți afacerea cu un număr mai mare de 200 de capete și n-aveți fondurile necesare, nu trebuie să vă faceți griji! Puteți lua un împrumut rapid de la una din cele 13 instituții financiare nebancare (IFN) din România și afacerea dvs. poate demara fără probleme.