Spatiu
Poate ca mobilierul tau preferat de bucatarie nu se potriveste in suprafata pe care o ai la dispozitie si atunci trebuie sa iti indrepti atentia spre formele care se incadreaza perfect.
Pentru bucatariile mici, mobilierul in L te va ajuta sa economisesti spatiu si sa nu sufoci atmosfera. Tine cont de electrocasnice si zonele pentru arajaz sau frigider, atunci cand faci masuratorile.
Mobilierul functional si modern care se camufleaza perfect in decor trebuie sa-ti ofere posibilitatea de a incadra un cuptor incorporabil sau masina de spalat vase.
In bucatariile mari ai mai multa libertate si trebuie sa urmaresti sa ai spatiu cat mai generos pentru blat sau sa instalezi o insula in centru. Mobilierul poate fi asezat de-o parte si de alta a incaperii, folosind spatiul in functie de nevoile tale.
Stil
Stilul de amenajare al bucatariei trebuie sa se afle in echilibru cu cel abordat pentru restul camerelor. Stilul minimalist sau cel scandinav cer, de obicei, un mobilier cat mai simplu dar in acelasi timp sa fie practic si functional. Mobilierul in nuante de negru si alb sunt printre cele mai potrivite, insa si mobilierul cu aspect de lemn natural ofera confort si luminozitate.
Albul este recomandat in cazul bucatariilor mici, deoarece reflecta lumina si creeaza senzatia de spatiu. Bucatariile in stil contemporan pun mai mult accent pe culori indraznete si sunt perfecte in spatiile mari. Aici poti sa experimentezi cu dulapuri si sertare negre sau in nuante mai inchise.
Mobila cu textura lucioasa va completa o bucatarie cu blaturi de inox si ii va oferi un aer sofisticat si modern. Daca vrei sa combini lemnul natural cu piatra, inox sau alte metale, bucataria idela pentru tine este una industriala.
Avantajul acestui stil este ca poti combina diferite piese de mobilier, atat intr-un spatiu mai mare, cat si intr-unul mic, fara a lipsi unitatea. O nota in plus de originalitate este bine venita.
Material
Pentru bucatariile traditionale, se alege de cele mai multe ori lemnul masiv, insa acesta nu este destul de rezistent la umezeala si se poate deteriora in timp. Costurile ridicate ale lemnului masiv il fac mai putin accesibil, insa aspectul elegant merita efortul.
MDF-ul este cel mai rezistent la uzura si la factori externi.
Varianta cea mai ieftina de material pentru mobila de bucatarie este PAL-ul . Acesta este putin mai durabil decat MDF-ul si mai sensibil la umiditate, insa este recomandat a se folosi pentru partile mai putin vizibile ale mobilierul, precum interiorul sau spatele sertarelor sau a dulapurilor.