Întreținerea lanțului industrial
Mentenanță:
În timpul oricăror lucrări de întreținere se impune respectarea reglementărilor valabile pentru siguranță și prevenirea accidentelor. La fel, întotdeauna trebuie respectate și instrucțiunile din manualul producătorului echipamentului de ridicare, în ceea ce privește asamblarea, demontarea, punerea în funcțiune, operarea și întreținere.
Lubrifiere:
Lubrifierea periodică a lanțului industrial asigură un număr de 15-20 de ori mai mare de cicluri de folosire decât cu un lanț uscat, nelubrifiat. Recomandarea noastră este să ungeți lanțul pe toată lungimea acestuia, înainte de prima utilizare. Asigurați-vă că toate zalele, toate golurile dintre plăcile de legătură și șuruburile lanțului sunt bine lubrifiate. Pentru a evita uzura prematură, este imperativ să nu treceți cu vederea nici o za de lanț. Asigurați-vă, totodată, că lubrifiantul pătrunde în zalele cele mai susceptibile la uzură ale lanțului, în timpul lubrifierii. Trebuie insistat cu precădere la zalele speciale care au rol în oprirea imediată a mecanismului de ridicare, inversând roțile, la trecerea bruscă de la ridicare la coborâre. Aceste zale de lanț trebuie să suporte o cantitate mare de vibrații dinamice și, prin urmare, trebuie lubrifiate cu atenție și la intervale mai scurte. Alegerea lubrifiantului potrivit depinde de locul de funcționare și de condițiile de mediu existente. Puteți solicita o recomandare de lubrifiant adecvată de la Leco.
Tensionare:
Lanțul industrial trebuie verificat în mod regulat pentru a fi ajustat, mai ales în perioadele de rodare a unui lanț nou și / sau în cazul în care este detensionat. Lanțul trebuie tensionat atât cât este necesar pentru condiții normale de funcționare. La dispozitivele cu mai multe lanțuri, toate lanțurile trebuie tensionate în mod egal. Tensionarea crescută inutilă reduce durata de viață a lanțului industrial.
Inspectarea transmisiei cu lanț:
Lanțul industrial trebuie inspectat la intervale regulate, cel puțin o dată pe an, în conformitate cu reglementările valabile de prevenire a accidentelor. Dacă se folosesc mai frecvent, atunci și intervalele trebuie reduse, adică inspecția trebuie făcută mai des, în funcție de condițiile de operare predominante, cum ar fi uzura, coroziunea, efectele căldurii și susceptibilitatea mai mare la defecțiune. Atâta timp cât experiența nu recomandă altceva, o inspecție trebuie efectuată de fiecare dată când lanțul este relubrifiat. Inspecția include detectarea defectelor externe, deformărilor, fisurilor, uzurii și coroziunii.
În timpul unei inspecții, se examinează lanțurile pe toată lungimea lor, inclusiv părțile ascunse. Dacă, de exemplu, echipamentul de ridicat este frecvent utilizat cu o distanță de ridicare constantă sau dacă schimbarea sensului de la sus în jos are loc adesea în aceeași zonă, atunci este necesară o inspecție și o lubrifiere deosebit de aprofundate în această zonă de comutare a direcției. Odată cu lanțul, și roțile, ghidajul lanțului și piesele de fixare trebuie de asemenea inspectate, pentru a preveni deteriorarea, coroziunea, zona anormală de uzură sau alte defecte ale acestora. O atenție deosebită trebuie acordată stării tuturor bolțurilor și componentelor de siguranță. Astfel, dacă sunt descoperite orice defecte, acestea trebuie reparate imediat.
Starea uzurii pentru înlocuirea lanțului industrial cu zale rotunde:
Lanțul trebuie înlocuit dacă diametrul mediu a fost redus din cauza uzurii cu mai mult de 10% din grosimea nominală în orice punct de pe zaua lanțului. Lanțul trebuie înlocuit dacă o singură za de lanț este lungită permanent sau dacă pasul interior al zalei individuale a crescut în dimensiune cu mai mult de 5% ca urmare a uzurii. Lanțul trebuie, de asemenea, înlocuit dacă pasul interior a crescut în dimensiune cu mai mult de 2% de-a lungul unei secțiuni de măsurare de 11 zale.
Starea uzurii pentru înlocuirea roților de acționare și de întoarcere:
Dacă lanțul este rulat până la starea de uzură în care a pasul s-a mărirt cu 2% pe roți, atunci roțile de acționare și de întoarcere trebuie inspectate cu atenție sporită. Roțile deteriorate trebuie înlocuite odată cu lanțul. În cazul în care nu apar fisuri ale materialului, ci doar urme ușoare de rulare pe flancurile dinților și suporții de pe roțile de acționare și de întoarcere, atunci roțile nu trebuie înlocuite.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații sau aveți orice întrebări în legătură cu lanțurile industriale, suntem bucuroși să vă stăm la dispoziție în magazinul Leco, online sau prin e-mail: [email protected].