La un cabinet de endocrinologie, focusul este pus pe pacienti
Ce este endocrinologia?
La un cabinet de endocrinologie, focusul este pus pe endocrinologie, fiind o specialitate medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt examinate afectiunile tiroidiene, adrenale, hipofizare, gonadale si tulburarile metabolismului calcic, adica osteoporoza si osteomalacia.
In corp, sistemul endocrin, cu ajutorul glandelor endocrine se elibereaza in circulatie o serie suficienta de hormoni, acestia fiind mesageri chimici capabili sa transmita informatia la distanta pana la nivelul tesuturilor periferice. Sistemul endocrin este baza unor mecanisme foarte complexe si aparte, care au ca scop reglarea si care sunt responsabile de sinteza hormonala, transportul, eliberarea si metabolismul hormonilor in interiorul celulelor respective. Sistemul este integrat cu alte sisteme majore de comunicare intercelulare (sistemul nervos si cel imun).
La un cabinet de endocrinologie vei reusi sa intelegi functia sistemului cardiovascular. Tesuturile cardiace sunt organe endocrine, iar stimulii care afecteaza sistemul cardiovascular actioneaza prin receptori hormonali. Multe afectiuni cardiovasculare au cauze endocrine, precum hipertensiunea secundara, sindromul metabolic, dislipidemia, obezitatea.
Cand trebuie sa faceti o vizita la un cabinet de endocrinologie?
Este recomandata vizita la un cabinet de endocrinologie atunci cand apar urmatoarele simptome:
- Palpitatii, transpiratii profunde, insomnie,;
- Oboseala, somnolenta diurna, constipatie, intoleranta la rece, raguseala;
- Tumefierea regiunii cervicale anteriore;
- Dureri la nivelul sanilor;
- Crestere marcata in greutate;
- Hipertensiunea arteriala aparuta la tineri;
- Tulburari ale ciclului menstrual fara o cauza organica ginecologica.
De asmenea, este important sa cunoasteti ca nodulii tiroideni au o frecventa din ce in ce mai mare in populatia generala, in special la noi in tara datorita lipsei de iod. Acestia sunt de obicei benigni, dar totusi 5% dintre ei pot avea un caracter malign, de aceea descoperire din timp a acestora poate asigura un tratament eficient. Gusa poate fi asociata cu hipotiroidie sau hipertiroidie care poate afecta calitatea vietii.
Ce se depisteaza in urma unui control?
- Boli ale tiroidei;
- Productie hormonala excesiva sau insuficienta;
- Unele cancere;
- Statura mica;
- Infertilitatea;
- Diabet;
- Osteoporoza;
- Menopauza;
- Tulburari metabolice.
Vizitati acum Romgermed si aveti grija de sanatatea dumneavoastra!
Programati-va acum la clinica Romgermed din Bucuresti si puteti beneficia de cele mai bune servicii de medicina! Sunati la numarul de telefon afisat pe site sau trimite un mail la adresa: [email protected].