În toate ţările există o lege care reglementează portul armelor. Cu toate acestea, există şi arme care nu necesită obţinerea unui permis special pentru a le deţine. Acestea sunt arme neletale, care au scop de entertainment sau de autoapărare.
Totuşi, şi acest tip de arme trebuie deţinute şi utilizate în anumite condiţii, fără a pune în pericol persoanele din jur. Astfel de dispozitive de autoapărare sunt şi pistoale cu bile, care pot funcţiona cu bile de cauciuc sau bile de vopsea.
Acestea sunt asemănătoare cu armele air-soft atât în ceea ce priveşte încadrarea în legalitate, cât şi posibilitatea de achiziţionare. Prin urmare, orice persoană cu vârsta de peste 18 ani poate achiziţiona un astfel de dispozitiv.
Totodată, armele cu bile pot fi de două tipuri, cele cu bile de cauciuc sau vopsea care sunt dispozitive neletale ce utilizează mecanismul pe bază de gaz (CO2) şi care lansează bile sferice nemetalice, cu sau fără conţinut (vopsea sau pudră), având ca scop agrementul, colecţia sau activităţi utilitare.
Cel de-al doilea tip este reprezentat de armele de pază, apărare şi autoapărare, fiind arme neletale care necesită deţinerea unui permis de port-armă şi care funcţionează cu bile de cauciuc, împrăştie gaze nocive sau iritante.
Utilizarea şi transportul armelor cu bile
Conform legii, armele cu bile de cauciuc pot fi utilizate numai în spaţii special delimitate, unde nu este permis public, sau în spaţii special destinate şi amenajate. Prin urmare, acestea pot fi folosite în cadrul tirului sau antrenamentului, chiar şi de cadrele care se ocupă cu protejarea populaţiei.
Însă, dacă acestea sunt folosite în alte spaţii decât cele menţionate, utilizatorul va săvârşi o contravenţie şi va fi pedepsit conform prevederilor în vigoare.
În ceea ce priveşte păstrarea armelor cu bile în locuinţa este necesară luarea tuturor măsurilor de siguranţă, pentru a nu fi accesibile persoanelor care nu au autorizaţie de utilizare, precum şi pentru evitarea vătămării corporale accidentale a vreunui membru al familiei.
În plus, pentru ca acestea să fie transportate în zonele special amenajate pentru a fi utilizate, pistoalele cu bile trebuie ţinute întotdeauna în husa, bagaj sau ambalaj, fără a fi încărcate cu muniţie.
Tipul de muniţie utilizat
Pistoalele cu bile utilizează bile de cauciuc, cu sau fără conţinut, care sunt de calibre diferite. Cele mai des întâlnite calibre sunt .43, .56 sau .68. Însă, compoziţia acestora poate fi diferită de la un producător la altul, fiind realizate atât din cauciuc simplu, cât şi din cauciuc realizat în combinaţie cu pudră metalică, creta colorată, piper sintetic sau vopsea permanentă.
În cazul în care o persoană este atacată cu o astfel de armă, aceasta va simţi durere, fără a suferi însă răni grave. Totuşi, intensitatea durerii resimţite poate creşte sau scădea în funcţie de distanţa dintre pistol şi ţinta. Astfel că sunt totuşi periculoase atunci când ţinta este una umană şi foarte aproape. Conform producătorilor, ţinta precisă şi efectivă de tragere este de 10 metri, însă suprafaţa poate fi mult mai mare, singura diferență fiind efectul tragerii, care este mult mai slab.