Ce este sindromul de tunel carpian?
Cand la nivelul mainii, in special in primele patru degete ale mainii, apar furnicaturi, amorteala si durere, cel mai probabil ca este vorba despre sindromul de tunel carpian (STC).
Aceasta afectiune este cauzata de presiunea asupra nervului median aflat in tunelul carpian. Tunelul carpian este un pasaj ingust inconjurat de oase si ligamente, situat in incheietura mainii. Cand nervul median este comprimat, va provoca simptome precum amorteala, furnicaturi si slabiciune in mana, mai ales in degetele 1, 2, 3 si prima jumatate a degetului 4.
Anatomia incheieturii mainii, problemele de sanatate si miscarile repetitive ale incheieturii mainii pot contribui la aparitia sindromului de tunel carpian.
Pentru tratarea afectiunii, exista diferite metode pe care medicii de mana le iau in considerare, in functie de gravitatea acesteia. Pentru cazurile usoare, se recomanda metodele conservatoare precum purtarea unei orteze pentru incheietura mainii, medicamentele antiinflamatoare, injectiile cu corticosteroizi si fiziokinetoterapia. Pentru cazurile medii si severe, se recomanda interventia chirurgicala.
De stiut ca interventia chirurgicala este, de fapt, singurul tratament eficient si cu rata de recidiva aproape nula pentru sindromul de tunel carpian. Metodele nechirurgicale pot ajuta doar la ameliorarea simptomelor.
Ce trebuie sa stii despre operatia pentru sindromul de tunel carpian
Operatia pentru sindromul de tunel carpian, numita decompresia tunelului carpian, se face de catre un doctor specializat in chirurgia mainii si este considerata relativ simpla si cu riscuri scazute.
De regula, decompresia tunelului carpian nu este recomandata pana cand pacientii au incercat timp de cel putin cateva luni tratamentul conservator, cum ar fi repausul sau injectiile cu corticosteroizi. Unii pacienti pot fi indrumati mai devreme pentru interventie chirurgicala daca au parte de un sindrom acut de tunel carpian cu debut brusc sau daca afectarea nervului median este deja semnificativa.
Scopul interventiei chirurgicale este de a elimina presiunea asupra nervului median prin taierea ligamentului carpian transvers, care trece peste partea superioara a tunelului carpian, si marirea in felul acesta a calibrului canalului carpian.
Decompresia nervului median poate implica mai multe tipuri de manevre chirurgicale:
- decompresia simpla – consta in taierea ligamentului transvers al canalului carpian;
- neuroliza externa sau epineurotomia – consta in eliberarea axonilor din stramtoarea invelisului extern al nervului median. Aceasta este necesara in cazurile severe de STC, unde exista axonopatie (distrugerea ireversibila a unei portiuni de nerv);
- neuroliza interna – este o metoda de decompresie pe grupe fasciculare, care se impune in cazurile extrem de severe de compresie nervoasa cu sindrom de compartiment endo-neural.
Operatia pentru sindromul de tunel carpian se poate face prin una dintre urmatoarele moduri:
- interventie clasica;
- interventie minim invaziva;
- interventie endoscopica.
Inciziile clasice si minim invazive fac parte din categoria operatiilor deschise de eliberare a nervului median din tunelul carpian. Dintre cele doua, cea minim invaziva este recomandata cel mai mult de catre chirurgii de mana, deoarece este mai redusa ca dimensiune si are rezultate estetice mult mai bune fata de incizia clasica.