Sanatatea gingiilor la adulti

Probabil ca iti petreci mult timp asigurandu-te ca ai dintii albi si lipsiti de imperfectiuni. Dar trebuie sa stii ca este la fel de important sa ai grija de gingiile tale. Daca sanatatea gingiilor este neglijata, atunci pot aparea o serie de probleme, precum gingivita.

In cazul in care ai gingivita, iar sanatatea gingiilor tale este in continuare neglijata, poti dezvolta parodontoza. Aceasta este o forma avansata a bolii gingivale, care poate distruge tesuturile si oasele conectate la dinti. De asemenea, poate duce la pierderea dintilor si la necesitatea efectuarii unor tratamente dentare foarte costisitoare, cum sunt cele de inserare de implant dentar.

Ingrijirea gingiilor este unul dintre cei mai importanti pasi in evitarea oricarei probleme orale. Exista mai multe moduri prin care iti poti ingriji gingiile:

​Folosirea atei dentare

Folosirea atei dentare reprezinta unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru sanatatea gingiilor. Periuta ta de dinti nu poate ajunge sub linia gingiilor, nici in spatiile interdentare. Asta inseamna ca, daca nu folosesti ata dentara zilnic, este posibil sa lasi in urma o multime de bacterii rele care vor duce la dezvoltarea placii bacteriene.

Bacteriile si placa pot provoca inflamarea gingiilor daca nu sunt indepartate.

Ar trebui sa folosesti ata dentara cel putin o data pe zi. Au existat multe dezbateri despre cand este cel mai bun moment pentru a folosi ata dentara. Cu toate acestea, nu conteaza daca faci acest lucru dimineata, dupa pranz sau seara. Atata timp cat folosesti ata dentara in fiecare zi, iti protejezi gingiile.

​Schimbarea periutei de dinti o data la trei luni

Nu este important doar sa iti periezi dintii de doua ori pe zi, ci si sa iti schimbi periuta in mod regulat, o data la trei luni. Omiterea acestui lucru este daunator. Periuta ta de dinti poate contine o multime de ciuperci si bacterii care pot ajunge cu usurinta pe dinti si gingii. Si nu este nevoie neaparat sa treaca 3 luni pentru a schimba periuta de dinti. Daca observi ca perii incep sa se schimbe, este un semn ca trebuie sa iti iei o alta periuta.

In plus, daca te imbolnavesti, va trebui sa iti inlocuiesti periuta de dinti imediat dupa ce te-ai recuperat. Te poti imbolnavi din nou daca utilizezi in continuare aceeasi periuta de dinti.

​Evitarea tutunului

Fumatul este daunator pentru intregul organism, inclusiv pentru cavitatea orala. Exista multe studii care au ajuns la concluzia ca exista legaturi stranse intre fumat si bolile gingivale. Fumatul iti suprima sistemul imunitar, ceea ce ingreuneaza organismul sa lupte impotriva infectiilor. Asadar, daca gingiile tale sunt bolnave, fumatul va ingreuna vindecarea lor.

​Minimizarea consumului de zahar

Zaharul hraneste bacteriile. Daca ai deja o infectie a gingiilor, atunci bacteriilor le va fi mult mai usor sa se raspandeasca daca mananci mult zahar. Sucurile acidulate, produsele de patiserie, prajiturile si fructele uscate sunt exemple de alimente pe care ar trebui sa le eviti. Acestea nu numai ca hranesc bacteriile, dar pot, de asemenea, sa ramana pe dinti ore intregi, crescand riscul de dezvoltare a cariilor dentare.

​Vizitarea medicului dentist de doua ori pe an

Va trebui sa mergi la un control stomatologic cel putin o data la sase luni. Stomatologul tau va putea sa detecteze boala gingivala devreme si sa iti recomande tratamentul potrivit inainte ca aceasta sa se agraveze. De asemenea, controlul stomatologic efectuat in mod regulat reprezinta cel mai bun mod de a diminua riscul de dezvoltare a problemelor dintilor si gingiilor in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *