Devenita deja o practica in centrele spa si in cele de fitness, sauna aduce organismului uman beneficii incostestabile, motiv pentru care tot mai multi apeleaza la ea.
Recomandate datorita efectelor pozitive pe care le au asupra sanatatii si starii de spirit, sauna umeda si sauna uscata sunt folosite preponderent cu scopul de relaxare si de inducere a unor stari de bine. Principalele diferente intre sauna umeda si cea uscata vizeaza temperatura si design-ul, si intr-o oarecare masura, beneficiile oferite.
Sauna uscata
In cazul saunelor uscate, temperatura este mai mare, iar umiditatea este de aproximativ 5%-30%. Pe de alta parte, in cazul saunei umede, umiditatea poate ajunge chiar si 100%.
Sauna uscata este o incapere construita din lemn, cu aer fierbinte in interior, cu o temperatura cuprinsa intre 70-90 grade, si umiditate de maximum 30%, de unde si terminologia de sauna uscata. Sauna uscata se realizeaza in incaperi bine izolate, construite din lemn uscat si nevopsit, pentru a nu emana vapori toxici la temperaturile inalte.
Peretii si banchetele sunt realizate din lemn, material cunoscut pentru proprietatile sale de a mentine temperatura si de a absorbi umiditatea. In ceea ce priveste principiul de baza al unei saune uscate, acesta presupune incalzirea unor pietre speciale, fie cu foc pe lemne – in stil traditional, sau cu sistem electric – in stil modern. Mai nou, pietrele pot fi inlocuite cu sistem cu panouri radiante infrarosu.
Acest tip de sauna se potriveste cel mai bine persoanelor care sufera de boli ca artrita, migrene, insomnii si dureri de cap, intrucat caldura acesteia reconforteaza terminatiile nervoase, incalzeste si relaxeaza muschii, eliberand tensiunea din corp si reducand durerea la nivelul incheieturilor.
Beneficiile unei saune uscate
- detoxifica si purifica organismul, intinerind si regenerand astfel pielea;
- imbunatateste imunitatea organismului;
- accelereaza metabolismul si contribuie la pierderea in greutate;
- previne afectiunile la nivelul articulatiilor si a muschilor;
- reduce inflamatia, ameliorand durerile articulare si musculare;
- elimina stresul;
- mentine sanatatea inimii;
- imbunatateste calitatea somnului;
- confera o stare generala de bine;
- stimuleaza relaxarea organismului.
Sauna umeda
In cazul saunei umede, incaperea trebuie sa fie din ceramica. Aici, umiditatea poate ajunge la 100%, cu mult peste cea resimtita in sauna uscata. In sauna umeda, temperatura este mai scazuta decat in sauna uscata, fiind cuprinsa intre 35-50 grade Celsius.
Si sauna umeda are numeroase beneficii pentru sanatate:
- relaxeaza corpul si elimina stresul;
- contribuie la infrumusetarea pielii si la sporirea luminozitatii tenului;
- reduce riscul aparitiei crizelor de astm si simptomele afectiunilor respiratorii;
- creste imunitatea si rezistenta sistemului cardiovascular;
- imbunatateste circulatia sangelui;
- este ideala pentru persoanele care se confrunta cu maini si picioare reci;
- sustine recuperarea dupa exercitii fizice intense;
- reduce tensiunea;
- induce un somn odihnitor.
Spre deosebire de cea uscata, sauna umeda face parte, obligatoriu, dintr-o cladire, din cauza necesitatilor de construire si hidroizolare. De cele mai multe ori, peretii sunt placati cu faianta, iar podeaua cu gresie neporoasa.
Efectele binefacatoare ale saunei umede sunt accentuate cu ajutorul:
- cromoterapiei, prin efecte decorative si cromatice atent realizate;
- meloterapiei, pentru relaxare si armonie;
- aromaterapiei, pentru dezvoltarea emotiilor, perceptiilor si reactiilor.
Acest tip de sauna este foarte benefic pentru persoanele care sufera de astm sau bronsita, deoarece ajuta la eliberarea sinusurilor. Caldura umeda provenita de la aburi subtiaza si deschide membranele mucoase, eliberand presiunea. Totodata, un asemenea mediu ajuta organismul sa transpire si sa piarda apa – care reprezinta si o parte din greutatea trupului – favorizand, astfel, ‘’topirea’’ kilogramelor in plus.