Stilul scandinav in designul unei case

Stilul scandinav se poate defini prin incaperi luminoase, spatioase si asemanatoare stilului minimalist. In acest decor predomina lemnul si simplitatea, cu o paleta cromatica in nuante luminoase. Particularitatile designului scandinav, pot diferi de la o tara la alta, dar regulile sale de baza raman urmatoarele:

 • Accentul pus pe materialele naturale;
 • O slabiciune fata de culorile vibrante si expresive, culorile verii;
 • Folosirea practica a finisajelor din lemn;
 • Renuntarea la ornamentele inutile.
 • Importanta mobilierului de calitate si rezistent;
 • Piese de mobilier cu functii multiple;
 • Spatii de depozitare;
 • Podeaua din lemn natural sau lemn lacuit;
 • Lumina naturala, sursa de energie;
 • Plante de interior;
 • Tesaturi din materiale confortabile si calduroase;
 • Interioare ordonate,  aerisire, in linii simple.

Amenajarile interioare in stilul scandinav au devenit populare pentru starea de bine pe care o creaza persoanelor care locuiesc intr-un astfel de camin, intimitatea si starea de relaxare pe care o transmit. Mobilierul in  acest stil se ghideaza după principiul armoniei, a cromaticii si a materialelor.  Designul trebuie sa se regaseasca în fiecare incapere, fara sa-si piarda specificatiile.

Decorul si amenajarea interioara 

Mobilierul trebuie sa fie sarac în ornamente, cat mai simplu si cu forme și materiale naturale. Aspectul incaperii este rustic, mobilierul trebuie sa fie multifunctional si de calitate. Un pat de dormitor în stil scandinav trebuie sa fie extrem de confortabil, realizat din materiale de calitate. Intr-un pat de dormitor se pot combina cuverturi si tesaturi cu imprimeuri indraznete și culori tari, precum albastru, verde sau turcoaz. Pentru dormitor se folosesc iarna cuverturi din lana si tricotaje, vara in cazul scandinavilor aceste paturi dormitor se accesorizeaza cu perne cu fete din bumbac, care sunt mai racoroase. 

Intr-o bucatarie un set dining are un design simplu si elegant, functionalitatea ei transforma incaperea intr-una armonioasa si primitoare. Luminoasa si foarte ordonata,  bucataria scandinava are un set dining in linii simple si drepte, in culori albe, gri inchis cu un plat de lemn. Orice set dining din designul acestei bucatarii are solutii inteligente de depozitare, care pastreaza ordinea lucrurilor si ofera confort in miscarea si pregatirea preparatelor. 

Decoratiuni si lumina

Elementele ecologice  confectionate din materiale naturale, stau la baza stilului scandinav, cu decoratiuni din crengi sau frunze sau chiar o planta voluminoasa in locul micutelor ornamente. In aranjarea mobilierului in camere trebuie sa se tina cont de importanta luminii naturale, fara a bloca sau scadea din lumina de la geam. Se recomanda chiar ca pentru favorizarea luminii naturale, locuinta sa aiba geamuri termopan mai mari. Corpurile de iluminat, atunci cand geamurile termopan nu sunt indeajuns sau se lasa seara, sunt de cele mai multe ori lustre in linii simple.

Stilul scandinav inseamna un spatiu bine organizat, luminos si spatios. In stil minimalist se imbina elementele moderne, functionalitatea lor, culorile in nuante linistite pentru un decor primitor si armonios. Peretii interior sunt albi, gri sau maro, inundati de lumina naturala. Stilul scandinav este unul simplu, dar imbinand elementele sale de baza (materiale naturale, spatii aerisite si luminoase, decoratiuni naturale etc.) vei optine un decor modern si placut, care transforma locuinta intr-o zona de confort, linistita si potrivita pentru relaxare si o stare de bine predominanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *