In ziua de azi baia si-a depasit cu mult limitele, adica nu mai este locul unde mergi doar sa te speli pe dinti. Putem spune ca baia a devenit propriul nostru sanctuar. Este locul unde te poti retrage in siguranta dupa o zi grea si stresanta si in care relaxarea poate atinge ultimul nivel.
Ca sa ne putem bucura insa de aceasta incapere este nevoie ca baia sa fie amenajata in asa fel incat sa fie cat mai practica si confortabila. Fiecare baie trebuie sa reflecte personalitatea fiecarui proprietar in parte, sa corespunda cu stilul nostru de viata dar, cel mai important, sa ne incante vizual.
Atunci cand vine vorba de amenajarea baii putem sa alegem dintr-o multitudine de stiluri si idei. De la cele mai simpliste pana la cele mai controversate.
Asadar, sa incepem! Pentru cei ce mizeaza pe simplitate pot alege stilul clasic. Acest stil se bazeaza in cea mai mare parte, pe eleganta. Mobila de baie trebuie sa fie atent aleasa. Elementele de decor sa fie cat mai neutre iar culoarea in nuante deschise. Gresia si faianta sunt ancora acestei bai, trebuie sa creeze impreuna cu restul elementelor o imagine care sa te duca cu gandul la eleganta și rafinament, bineinteles daca sunt alese atent, de obicei se potrivesc cele cu un design deosebit in linii cat mai fine.
Stilul vintage este si el unul dintre cele mai des intalnite. Aici se poate alege un set de baie din lemn cu un aspect invechit. Piesa centrala fiind cada, daca spatiul permite alege o cada cu picioare pe care sa o pozitionezi in mijlocul baii. A doua piesa importanta este oglinda, aceasta sa fie de dimensiuni mari si cu o rama deosebita. Cromatica acestei bai se bazeaza in cea mai mare parte pe culori lemnoase si cat mai calde.
Un alt stil cu care poate nu ne confruntam atat de des este cel romantic. Acesta se potriveste de obicei cuplurilor sau celor proaspat casatoriti. Pentru a creea o senzatie de romantism, cada este chiar o necesitate. La fel ca și la stilul vintage, aceasta sa fie una cu picioare sau puteti opta si pentru un jacuzzi. Mobila din baie sa contina o nota de elengata, iar culoarea sa fie in nuante de roz cat mai pale. Lumanarile sunt esentiale in aceasta imagine romantica.
Daca alegi stilul minimalist atunci poti da frau liber imaginatiei. Opteaza pentru un set de baie cat mai simplu si monocromatic. Alege sa mizezi pe elemente de decor cat mai deosebite, designul rezumandu-se la linii si forme care in sine definesc elementul artistic. Cromatica baii fiind un fel de contrast inchis-deschis. La acest stil se folosesc de obicei culori precum cremul, bejul, maroul si negrul.
Acest “sanctuar” al casei este amenajat in functie de multe criterii, precum situatia financiara, preferinte dar si stilul de viața al fiecaruia dintre noi. Sunt o multime de idei, sfaturi și trucuri dar si o multime de stiluri simple, complicate sau combinate care ne asteapta sa le punem in aplicare pentru a amenaja baia visurilor noastre.