Preţurile tot mai mari şi situaţia financiară nu foarte strălucită îi îndeamnă pe mulţi clienţi să caute soluţii atunci când vine vorba de achiziţionarea unor produse pentru acasă, pentru la birou. Reduceri bune şi un număr suficient de mare de oferte sunt de găsit de ceva vreme în categoriile „refurbished”.
O discuţie interesantă se poartă în jurul acestui concept care nu e pe deplin înţeles: refurbished. Dacă avem produse „refurbished” în faţă avem unele originale sau refurbished acesta e sinonim cu „fake”?
De la început trebuie să înţelegem ce înseamnă produs original. Un produs original e acel produs care este realizat de un producător, de o companie, are numele brandului pe el, are însemne clare de identificare şi care garantează originalitatea, certificate etc.
Produsul refurbished precum cele din oferta server-config.ro sunt produse ce au fost testate, reparate, verificate în service autorizat, s-au remediat orice erori, probleme, au fost înlocuite piese defecte, dacă erau, şi s-au reintrodus în circuit pentru vânzare în categoria „refurbished”. Costă mai puţin, vin şi cu garanţie, ai toate accesoriile de la produsele noi, vin ambalate, şi pot proveni din prezentări, poţi fi „demo”, din suprastocuri, de la clienţi nemulţumiţi, de la vânzători, din retururi din cauza transportului etc.
Produsele refurbished nu sunt fake, sunt originale, au preţuri bune, garanţie şi merită cumpărate
Şi aici avem două tipuri de produse refurbished. Unele care au trecut prin procesul de testare şi reparare sub supravegherea producătorului, el s-a ocupat de tot ce ţine de refurbishing. Se vând doar de către producători. Altele sunt reparate, verificate, testate de vânzători, în service autorizat terţ. De obicei aceste produse se vând pe platformele mari de e-commerce şi au şi garanţii, la fel cum au şi celelalte.
Produsele refurbished de la producători sunt mai scumpe decât cele de la vânzător. În general reducerile sunt până la 50-70% la cel din urmă.
Aşadar, produsele refurbished sunt originale, nici vorbă de produse „fake” sau contrafăcute. Ele sunt doar reparate şi verificate, curăţate cu atenţie şi revândute la un preţ mai bun. Funcţionează, se pot utiliza fără probleme, arata la fel ca un produs nou, ştii de la început ce s-a putut face pentru ele şi de ce au ajuns să fie refurbished.
Aici e bine să poţi diferenţia între fake şi original. Un produs fake arată exact ca originalul, doar că are alte componente, e făcut de altă firmă, producătorul poate fi anonim, caracteristicile tehnice şi funcţionarea nu sunt garantate. Cum îţi dai seama de un „fake”? Dacă ai ochiul format îţi dai seama imediat în funcţie de calitatea materialelor, de modul în care se comportă, de tehnologiile folosite, de interacţiunea cu alte dispozitive de care depinde.
E destul de greu să ştii mereu când e fake şi când e original, dar cu exerciţii şi documentare prealabilă devii expert.
Produsele refurbished vin mereu de la producători, au garanţie, au şi certificate de originalitate, originalitatea poate fi probată oricând în urma unei discuţii cu producătorii. Pe viitor, înainte de orice concluzii, e bine să ne documentăm şi să discutăm cu producători, vânzători, alţi utilizatori care cumpără frecvent aşa ceva ca să ne lămurim şi să avem încredere mai mare în produsele refurbished.