Interviurile de angajare au scopul cunoașterii potențialului angajat atât din perspectivă profesională, cât și din prisma perspectivei personale. Recrutorii doresc să afle cât mai multe informații despre candidat pentru a înțelege cum gândește și reacționează în situații din cele mai diverse. Mai mult, angajatorul dorește să afle cum îți gestionezi timpul și cum te comporți în situații stresante, care sunt abilitățile tale de managementul timpului.
Top întrebări pe care angajații le pot pune la interviu
Chiar dacă este un interviu de cunoaștere a potențialului angajat, chiar și acesta poate pune întrebări pentru a afla mai multe despre viitoarea echipă și companie. Iată ce întrebări poate adresa despre gestionarea timpului și al stresului:
- Ce părere aveți despre multitasking?
- Primesc o listă de to do zilnică sau îmi organizez timpul cum vreau?
- Cât de urgente sunt deadline-urile? Cu cât timp înainte le primesc?
- Care este superiorul meu direct și cui raportez munca mea?
- Există metode de relaxare sau pauze pentru relaxare în program?
- Se fac team building-uri sau activități în echipă?
- Programul este unul fix sau ziua se termină când finalizez taskurile?
Rolul acestor întrebări este ca potențialul angajat să afle cum va arăta ziua sa de muncă și câtă autonomie primește. Pentru un maxim de autonomie și responsabilitate, angajatul își va organiza ziua singur, astfel va stabili care sunt taskurile urgente sau prioritate și care sunt cele ce pot suporta o amânare.
Tipuri de angajați
Există două categorii de angajați: cei care vor să stabilească singuri ce lucrează, cât și cum lucrează și cei care au nevoie de ghidare permanentă. Unii își gestionează timpul eficient și pot livra rezultate la timp, pe când alții au nevoie de îndrumare, ghidare, uneori constrângere pentru a duce sarcinile la bun final. Personalitatea lor este cea care le dictează modul de lucru.
Oamenii au caractere puternice și dominante care nu simt nevoia autorității deasupra capului constant sau caractere mai blajine, liniștite care au nevoie de un manager cu un caracter puternic pentru a le arăta direcția, un fel de leader alpha.
Întrebările pe care angajații le pun în timpul unui interviu au scopul de a le aduce informații suplimentare despre modul de lucru, atmosfera în firmă, relațiile de muncă, și alte informații conexe. Acestea denotă interes și implicare din partea candidatului pentru poziția aleasă.
Ce denotă răspunsurile angajatorului/recrutorului?
Dacă vei fi rugat să faci multitasking, mediul de lucru se poate dovedi stresant și obositor pe termen lung. Un to do list zilnic fără opțiunea de a alege proiectele la care vrei să lucrezi se poate dovedi rigid și inflexibil, fapt ce te poate deranja în timp. Cu cât ai mai mulți superiori, cu atât procesele se vor dovedi mai lungi, iar feedback-ul poate întârzia, comunicarea poate fi dificilă. Dacă există camere de relaxare, servicii de masaj sau spa, camere de jocuri, managementul dorește să fii relaxat la muncă, dar asta poate însemna și ore prelungite de lucru. Activitățile cu echipa au rolul de a „suda” membrii, dar și de a se cunoaște mai bine prin metode informale.
Fiecare răspuns se poate dovedi o sabie cu două tăișuri pe care o vei descoperi mai târziu. Indiferent dacă așteptările tale vor fi întrunite sau nu, conștientizează de la început că totul este subiectiv. Fiecare persoană își exprimă păreri personale, proprii, subiective, influențate de propriile experiențe și filtre. Tu vii cu altă experiență de viață și totul se poate dovedi diferit de interviu.
Simți că ai provocări în gestionarea timpului? Descoperă cum te ajută acest curs de managementul timpului!