Alegerea termopanelor este dificila? Nu intelegi toti coeficientii si datele tehnice despre acestea? Alegerea termopanelor poate fi complicata si este foarte greu sa intelegi toate datele despre acestea. De aceea am ales sa scriem acest articol sa explicam toate detaliile si fiecare coeficient.
Camerele- numarul de camereeste de la 3 la 7, deci, acest numar caracterizeaza profilele. Ferestrele termoizolante sunt ansamblu de mai multe elemente- cele mai principale sunt sticla, profilul, feroneria si garniturile. Exista profile cu 3-7 camere, 5 este un mediu bun, daca si restul aspectelor precum adancimea constructiva nu sunt neglijate.
Izolarea termica: Uf = 1,3 W/m²K- Uf este coeficientul de transfer termic
Uf se masoara in W/m2K.
Uf reprezinta cantiatea de energie (sub forma de caldura) ce se risipeste pe o suprafata de 1 m2 in interval de o secunda, in conditile unei anumite temperaturi interioare sau exterioare. Un Uf cat mai mic asigura o pierdere de energie cat mai mica, prin urmare si o izolare mai eficienta a ansamblului de termopan.
Important este sa nu incurci valoarea U cu UF. U – reprezinta coeficientul de transfer termic al profilului sau al geamului, iar Uf – coeficientul de transfer termic general. Pentru ca se ia in calcul cata caldura poate pierde intregul ansamblu, Uf se calculeaza tinand cont de U geam si U profil, la care se adauga distantierul dintre foile termopanului.
Cu cat este mai mica valoarea Uf, cu atat este mai eficienta izolarea geamului.
Adancimea constructiva: 70 mm / garnitura de contact
Adancimea constructiva reprezinta latimea profilului. Ea poate varia de la 60mm la 92mm, in dependenta de numarul de camere al profilului.
Profilele de 3 si 4 camere se construiesc pe adancime de 60 mm, profilele de 5 si 7 camere se construiesc pe adancimi cuprinse intre 70 si 92 mm.
Izolarea fonica: pana la Rw,P= 45 dB
Unitatea de masurare a nivelului sunetului se numeste decibel (dB). Ca referinta, o soapta are 30 dB, o conversatie normala 60 dB, un computer 40 dB, un aspirator 75 dB, un ciocan pneumatic 110 dB, un avion care decoleaza 140dB.
Scopul termopanelor este de a reduce la maxim zgomotul de afara. Deci, cu cat acest coeficient este mai mare, cu atat izolarea fonica este mai puternica.
Protecţie antiefractie: pana la clasa de rezistenta 3 (WK3) (DIN ENV 1627)
Indicii de tip DIN ENV 1627 reprezinta certificatele de conformitate si standardizare.
Standardul DIN impune verificarea ferestrelor echipate cu sisteme antiefractie si clasificarea lor in diferite clase de rezistenta, de la 1 până la 3, astfel avem:
Clasa RC2N – Protectie imbunatatita impotriva utilizarii sculelor simple (de exemplu surubelnita, cleste sau mistrie).
Clasa RC2 – Asigura un nivel de protectie identic cu cel oferit de clasa RC2N, inclusiv utilizarea unui geam securizat.
Clasa RC3 – Protectie optima impotriva utilizarii unor scule grele (de exemplu ranga).
Permeabilitatea la aer: clasa 4 (EN 12207). Permeabilitate este proprietatea unei ferestre inchise de a permite aerului sa treaca. Permeabilitatea la aer a unui profil se exprima prin 5 clase: clasa 0 – pentru profilele care nu au fost supuse la incercari si clasele 1-4 in functie de gradul mai scazut sau mai ridicat al permeabilitatii. Clasa 4 este clasa cu caracteristicile cele mai bune.