Dupa o zi lunga si agitata te refugiezi in locul tau de odihna, unde te reincarci de energie atat fizica, cat si morala. In amenajarea dormitorului se urmăresc cativa pasi care tin cont de forma, dimensiune, stilul dorit si modul in care intra lumina naturala in camera. Crearea locului de liniste si odihna se realizeaza cu cateva trucuri de redecorare a dormitorului:
- Un aspect important de care trebuie să ti cont e modul in care aranjezi mobila de dormitor, incat sa ai acces cu usurintă la toate celelalte obiecte din camera.
- Patul este un element de baza al dormitorului, care se pozitioneaza după o anumită logica a camerei, dupa forma si dimensiunea ei. Intr-un dormitor modern, patul va fi amplasat la o distanta de minim 60 cm de restul mobilierului din camera si de perete, iar lungimea lui să fie peste 20 cm mai mare decat cea a corpului pentru a avea parte de odihna si loc de miscare.
- Lumina naturala este si ea importanta, pozitionand patul spre sud-est si la distanta de geam, pentru a nu te expune frigului, vei spori gradul de confort din dormitorul tau. Salteaua trebuie aleasa cu grija ca tu să te poti bucura de un somn linistit si odihnitor, adaugand si cateva perne moi.
- Unele dormitoare moderne aleg diverse surse de iluminat care sa acopere mai multe zone de interes, de exemplu veioze pentru zonele de lucru (noptierele) si aplice pentru decor. Se tine cont de functionalitatea pe care o are corpul de iluminat si abia apoi de designul camerei.
- Mobila pentru dormitor este formata din cateva piese esentiale: patul, un dulap, doua noptiere si o comoda. Ele trebuie alese in functie de personalitatea si preferintele tale.
- Dimensiunea camerei este cea care dicteaza alegerea mobilierului, dormitorul nu trebuie sa fie aglomerat si neincapator. In amenajarea unui dormitor modern spatios, piesa centrala, patul, se va pozitiona intr-o lumina naturala cat mai buna. Cele doua noptiere, de o parte si de alta a patului, sunt nelipsite din decor, puse la distanta de peste 50 cm de pat si accesorizate cu o sursa de lumina (veioze). Comoda, un obiect regasit in foarte multe dormitoare cu o deschidere mai mare, se alege dupa impartirea compartimentelor pe care le are si utilitatea lor in depozitarea lucrurilor. Intre dulapul de haine si perete se lasa un mic spatiu pentru aerisire, iar el trebuie sa fie utilat cu picioare pentru o circulatie a aerului mai buna. Dulapul se pune la un perete liber care nu are usa sau fereastra, iar mobila din dormitor in culori pale ofera camerei un aspect spatios si un design placut.
- Nu exista o regula in alegerea culorilor, dar nuantele neutre de roz, verde, albastru si galben sunt cele mai indicate pentru un dormitor. O sa poti adauga si nuante tari designului camerei cu textile in culori accentuate (cuverturi, draperii, perne).
Inca de la inceputul planului de redecorare trebuie sa stabilesti stilul pe care-l vei aborda si sa ti cont de aspecte precum: luminozitate, culori, mobilier modern sau mobilier clasic, texturi sau aerisirea spatiului interior al fiecarei incaperi.